Hlavní obsah

Uprchlíci mohou jezdit v pražské MHD zdarma jen pět dní od vydání víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinští uprchlíci musí mít od neděle v pražské hromadné dopravě zakoupený kupon pro lidi v hmotné nouzi. Zdarma mohou jezdit pouze pět dní po získání víza dočasné ochrany. Měsíční kupon vyjde na 165 korun a čtvrtletní na 444 korun. Původně měla změna platit od 1. června, kvůli technickým problémům byl termín odsunut na neděli. Doposud uprchlíci jezdili v MHD zdarma, stačil jim pouze ukrajinský pas s vízem o strpění nebo vízem za účelem dočasné ochrany.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvláštní jízdné pro lidi v hmotné nouzi platí od loňského srpna. Ukrajinští uprchlíci potřebují k vystavení průkazky s kuponem pro lidi v hmotné nouzi průkazovou fotografii, doklad totožnosti a výše uvedené vízum. Poplatek za vystavení průkazky je 60 korun. Podmínky i v ukrajinském jazyce jsou na webu dopravního podniku.

V prvních pěti dnech po získání víza budou moci uprchlíci využívat nadále MHD zdarma. Neplatí to pouze na lince AE z centra na letiště v Ruzyni a ve vnějších pásmech pražské integrované dopravy (PID) pro cesty mezi krajskými autobusovými linkami zajíždějícími ze Středočeského kraje do Libereckého, Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a na Vysočinu.

Praha volá po přerozdělení uprchlíků

Domácí

O jízdném zdarma rozhodlo vedení města na konci letošního února, kdy začalo platit na území Prahy ve všech druzích MHD s výjimkou vlaků. Lidem začaly být vydávány takzvané jízdenky pro hosta s platností na tři měsíce ode dne vystavení. Jejich platnost nové podmínky před vypršením data na nich uvedených neruší.

Pomoc pražského centra pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud vyhledalo přes 97 000 lidí. Na začátku rusko-ukrajinského konfliktu se počty odbavených uprchlíků pohybovaly v tisících denně, nyní jde o stovky. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám