Hlavní obsah

Lidé v epidemii našli záminku k útokům na ty, které nemají rádi, řekl Vondráček

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) v novoročním projevu vyzval občany ke vzájemné toleranci a smíření. Epidemie koronaviru sice podle něj ukázala to lepší v nás, obnažila a prohloubila však i stinné stránky současné české společnosti.

Projev předsedy PSP Radka VondráčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Pokud bych měl nějak stručně charakterizovat loňský nelehký rok, řekl bych, že nám ukázal, jací jsme. Jaký jsme národ, jaký je náš stát, jaký je každý z nás. Jsem si jist, že jsme ze sebe dali mnohem víc toho lepšího,“ řekl Vondráček.

„Platí ovšem slova Tomáše Garrigua Masaryka, že dobrého je v řádu světa víc, ale to zlé člověk cítí silněji,“ dodal.

Jako to zlé v uplynulém roce a našem prostoru označil Vondráček ostré rozdělení společnosti, které se během pandemie dále prohloubilo a začalo už podobně jako v USA narušovat i vztahy v rodinách mezi kamarády či na pracovištích.

Nenechte se rozeštvat, apeloval Vystrčil v novoročním projevu

Domácí

„Epidemie otevřela novou štěpící linii. Ale zejména obnažila a zdůraznila ty staré, které už v našem národě dřímaly, nebo se projevovaly dříve,” uvedl.

Lidé si podle něj našli v epidemii záminku, jak zaútočit na ty, které beztak nemají rádi. „Někdo na vládu, někdo na opozici. Někdo na obyvatele metropole, někdo na regiony. Někdo na politiky, někdo na novináře. Někdo na konzervativce, někdo na liberály,” dodal. Společnost je podle jeho slov rozhádanější a rozdělenější, než když vstupovala do roku 2020.

„Rozumím tomu, že když jsou lidé pod takovým velkým stresem, kdy mají obavy nejen z epidemie, ale i z budoucnosti, cítí potřebu nějak reagovat. Přesto, nebo spíše právě proto vás prosím: zkuste každý za sebe odolávat tomuto tlaku a nepřispívat k další nesnášenlivosti,” vyzval občany předseda Sněmovny.

Soustrast s pozůstalými

Předseda sněmovny v novoročním projevu také vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým po obětech nemoci covid-19 a věnoval jim tichou vzpomínku.

Připomněl, že si epidemie v tuzemsku už vyžádala tolik obětí jako jedno české okresní město. Ty, kdo šíří dezinformace o očkování nebo jim věří, předseda sněmovny vyzval, aby si to uvědomili.

„Všechny vás prosím, až budete mít možnost, dejte se očkovat,“ vyzval Vondráček s tím, že proti nesnášenlivosti se ale každý musí naočkovat sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám