Hlavní obsah

Úplatky jsem vzal, doznal sudí Janoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první přiznal vinu. Ale vlastně jen částečně. Před plzeňským okresním soudem, který projednává fotbalovou korupční kauzu, stanul ve středu někdejší rozhodčí Marek Janoch. Ve své bleskové výpovědi prohlásil, že si vzal úplatky ve dvou zápasech. K účasti na organizované zločinecké skupině, ze které je také obžalován, se však vůbec nevyjádřil.

Foto: Právo

Bývalý rozhodčí Marek Janoch

Článek

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr, sudí, delegáti i hráči a ještě klub Slavoj Vyšehrad. Ten se podle státního zástupce Jana Scholleho dostal kvůli uplácení rozhodčích ze třetí ligy do druhé nejvyšší soutěže. A pomoci měli Berbr, sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz, sudí Tomáš Grímm i někdejší prvoligový hráč Michal Káník.

Celá situace mě velmi mrzí. Měla zásadní dopad na můj osobní život i rodinu
Marek Janoch

„Celá situace mě velmi mrzí. Měla zásadní dopad na můj osobní život i rodinu,“ sdělil Janoch. Přiznal, že přijal úplatky v zápase Vyšehrad – Ústí nad Orlicí v květnu 2019 a Vyšehrad–Litoměřicko v červnu téhož roku.

Odmítl dále vypovídat

Prohlášení, jemuž naslouchal Berbr a dělal si při něm poznámky, však trvalo jen několik minut. Dál už Janoch nechtěl odpovídat na dotazy.

To překvapilo soudce Vladimíra Žáka. „Měl jsem na vás celou řadu otázek, pokud vypovídat nechcete, je to vaše věc. Jenom rovnou říkám, že si pak těžko dokážu představit dohodu o vině a trestu,“ podotkl Žák.

Na dohodě se sice Janoch domluvil se státním zástupcem, ale poslední slovo bude mít právě soud. „Víte, co je vám kladeno za vinu?“ ptal se Žák obžalovaného. „Přijetí úplatku,“ odvětil Janoch. „To je právě ten problém, že to je jenom část,“ podotkl soudce.

Taťko, synku. Obžaloba popisuje, jak si Berbr ve fotbale upevňoval moc

Krimi

Upozornil, že bývalý rozhodčí se vůbec nevyjádřil k účasti na organizované zločinecké skupině, která je mu kladena za vinu a je daleko závažnějším činem.

Další obžalovaný Martin Pýcha k soudu ve středu nedorazil. Jeho obhájkyně se ze zdravotních důvodů omluvila. „Program se nám začíná zvrtávat,“ narážel Žák na harmonogram výslechů, který musel už několikrát předělat. Soudce předpokládá, že kvůli změnám se nepodaří případ do konce roku uzavřít.

Ve čtvrtek vypovídá Káník, jenž chce také uzavřít dohodu o vině a trestu.

Tuto variantu naopak odmítl v úterý Berbr. Přednesl několikahodinový monolog a ohradil se proti všem bodům obžaloby. Státní zástupce Jan Scholle mu však navrhuje sedmileté vězení a pokutu ve výši šesti milionů korun.

Berbr měl domy, desítky účtů, luxusní auta i veterány

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám