Hlavní obsah

Univerzitu v Plzni hlídají detektory střelby a panických výkřiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokud by se v kampusu plzeňské Západočeské univerzity ozvala střelba, budou o tom vědět bezpečnostní složky prakticky okamžitě. Město totiž nechalo v areálu rozmístit osm speciálních zvukových detektorů.

Foto: ZČU

Kampus Západočeské univerzity v Plzni.

Článek

„Reagují na střelbu, panické výkřiky i na tříštění skla,“ řekl Novinkám Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která má na starosti celý městský kamerový systém včetně zmíněných senzorů. „O jejich instalaci se rozhodlo ještě před prosincovou tragickou událostí v Praze. Po ní nicméně došlo na další jednání, je možné, že detektorů na univerzitě ještě přibude,“ podotkl Šantora.

Mluvčí Západočeské univerzity Andrea Čandová sdělila, že momentálně probíhá bezpečnostní audit objektů a mapování současného nastavení zabezpečení. „Jedním z pravděpodobných opatření bude i umístění kamer a detektorů uvnitř univerzitních budov,“ uvedla Čandová.

Těsně před tragédií objednala Karlova univerzita detektory zvuku střelby

Domácí

„Vzhledem k charakteru objektů se to podle našeho bezpečnostního experta jeví jako efektivní řešení - uvnitř není takový hluk jako na ulici, což by znamenalo i méně falešných poplachů a lepší identifikaci atypických zvuků, jako je například střelba,“ dodala.

Velké ucho

Plzeň začala s rozmisťováním zvukových čidel v roce 2021, když zdejší startupové firmě JALUD Embedded umožnila nainstalovat v ulicích tři prototypy tohoto zařízení. Osvědčily se. Mimo jiné při rvačce dvou mužů, z nichž jeden vystřelil. Ránu zachytil detektor na čtvrt kilometru vzdáleném sloupu a strážníci se tak o incidentu dozvěděli dřív, než jej stačil někdo ohlásit. „Od té doby zafungovaly i v dalších případech,“ podotkl Šantora a dodal: „Po městě jich máme už téměř osmdesát. A když pomineme univerzitu, tak se o jejich dalším rozšiřování neuvažuje. Plzeň je pokrytá, tam, kde by podle policie mohly pomoci, už jsou.“

Plzeň kupuje tyto detektory v ceně necelých dvacet tisíc korun za kus a využívá přitom dotace od ministerstva vnitra. „Novější typy už mají také kameru a dokážou poslat operátorovi fotku z daného místa - zároveň mu vyběhnou záznamy ze všech klasických bezpečnostních kamer v okolí,“ upozornil Šantora. Město tak chystá postupnou obměnu starších modelů senzorů. „Kromě těch, které jsou umístěné v blízkosti kamer, tam by to bylo zbytečné,“ dodal.

Oček přibývá

Plzeň nyní hlídají tři stovky „oček“, nechybí otočné nebo panoramatické kamery. „V loňském roce jsem z přebytku rozpočtu města vyjednal pět milionů korun na rozšíření systému do sedmi nových lokalit,“ uvedl radní Daniel Kůs (piráti). Nově je pod dohledem kamer třeba křižovatka Solní a Karlovarské ulice v centru města, křížení Korandova–Nerudova či ulice Karla Steinera u tamního obchodního centra. „Podmínkou pro využívání kamerového systému jsou přísná opatření na ochranu soukromí osob,“ doplnil Kůs.

Západočeská metropole buduje kamerovou síť od roku 1997, v roce 2008 začala s její modernizací.

Student vyhrožoval střelbou v mostecké škole

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám