Hlavní obsah

Unikátní keltská hlava zamířila z Terezína do Olomouce

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezín

Za nejpřísnějších bezpečnostních podmínek byl v pondělí z depozitáře Národního muzea v Terezíně na Litoměřicku převezen do Olomouce unikátní exponát – hlava Kelta. Ve světě zřejmě nejznámější archeologický nález z České republiky si budou moci prohlédnout návštěvníci vlastivědného muzea.

Převoz keltské hlavyVideo: Policie ČR

 
Článek

Opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku pochází z mladší doby železné a patří k nejvzácnějším exponátům Národního muzea.

„Její hodnota je nevýslovná, do ostatních muzejních institucí ji půjčujeme jen velice výjimečně,“ řekl novinářům ředitel Národního muzea Michal Lukeš, jenž osobně skříňku s hlavou odvezl v policejním voze do Olomouce. Původně byl transport naplánován vrtulníkem, protože však nad Českou republikou foukal silný vítr, převoz se uskutečnil po zemi.

Symbol keltské kultury

Téměř 25 centimetrů vysoká opuková hlava je jedním ze symbolů keltské kultury. Nalezena byla náhodně 19. května 1943 v malé pískovně u Mšeckých Žehrovic. Kamenná hlava muže s typickým keltským nákrčníkem, knírem a obočím zakončeným spirálou byla snad původně součástí celé sochy. Plastika byla objevena rituálně rozbitá na více dílů společně se zbytky po ohništi, mnoha úlomky keramických nádob a kostními náramky.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Za přísných bezpečnostních opatření byl 10. února 2020 do Olomouce převezen originál opukové keltské hlavy.

Národní muzeum chce v budoucnosti hlavu trvale vystavit v trezorové vitríně v historické archeologické expozici.

Do té doby bude kromě ojedinělých zápůjček v trezoru v depozitáři v Terezíně. „Je to hodně křehké, proto se na exponát musí dávat pozor. A také ho neradi vystavujeme velkým výkyvům počasí, proto se převáží v takzvané klimabedně,“ uvedl ředitel.

Nejdokonalejší dobové dílo

Unikátní plastika ze středočeské opuky byla vytvořena zřejmě na konci 3. či počátkem 2. století před naším letopočtem a mimo oblast antických civilizací představuje nejdokonalejší dílo mezi obdobnými sochami. „Jde o světový unikát, který nám závidí všechny země, kde se nacházely keltské civilizace,“ zdůraznil Lukeš.

Výstavu s názvem Keltská kamenná hlava ze Mšeckých Žehrovic lze v Olomouci navštívit od pondělí do 23. února.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Do vlastivědného muzea přivezli hlavu z depozitáře Národního muzea v Terezíně na Litoměřicku policisté se samopaly, přítomen byl i ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám