Hlavní obsah

Unesená holčička se vrací z Německa domů se svou rodinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několikatýdenní holčička Michala Janová, kterou 4. července unesli čtyři pachatelé matce přímo z kočárku v Trmicích na Ústecku, se v sobotu vrací domů. Její matka si pro ni přijela do Německa a kolem poledne se vydala i s dítětem do Čech. Novinkám rodina potvrdila, že v bezpečí domova by Michala měla být přes 19. hodinou.

Foto: Policie ČR

Unesená Michala Janová

Článek

"Podle posledních informací rodina před chvílí odjela s dcerkou domů," řekl krátce před polednem ČTK ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Zdeněk Kapitán.

Česká televize poté uvedla, že matka dítěte odjela do Německa v doprovodu několika příbuzných, jeli dvěma auty už v pátek večer. Novináře na cestě mít nechtěli. Na policii v Drážďanech si vyzvedli pro dceru cestovní pas. ČT to oznámili příbuzní Michaly, kteří zůstali v Česku.

„Chystáme velkou oslavu a moc se těšíme, malé jsme koupili nové šatičky a další věci,“ uvedl dědeček holčičky Miroslav Grombár.

Foto: Policie ČR

Vozidlo VW Touran opatřené odcizenou značkou 3U1 4474 na záznamech z dálničních kamer

Po nemluvněti z Ústí nad Labem pátrali policisté od středy 4. července. Teprve 18 dní starou holčičku neznámý muž vytáhnout před zraky matky z kočárku, načež s ní v autě s odcizenou poznávací značkou ujel směrem na Německo. Čeští policisté spolupracovali s německými kolegy, při pátrání nasadili i vrtulník. V prvních dnech byly zavedeny kontroly na silnicích a hraničních přechodech.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Podle dědečka unesené dívky Radomíra Niedla nemá rodina o způsobu předání dítěte zatím potuchy.

Klíčovou roli při vyšetřování sehrály stovky hodin záznamů z bezpečnostních kamer. Policistům se tak po několika dnech podařilo kojence v Německu najít. Zároveň s tím zatkla v pondělí ve městě Neuwied, které leží na Rýnu asi 50 kilometrů jižně od Bonnu, jednoho muže a tři ženy. Ti jsou v současnosti ve vazbě.

Německá policie vozidlo únosců vypátrala v pondělí kolem 15. hodiny a pachatele zadržela ve 20:45. Kriminalisté pracují se třemi vyšetřovacími verzemi - náhodný únos, předem připravený únos a únos v rámci komunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám