Hlavní obsah

Ukrajinský exministr Danylyšyn žádá údajně v Česku o politický azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, který je od října zadržován v Praze na základě ukrajinského zatykače, v České republice požádal o politický azyl. Oznámil to kyjevský tisk s odvoláním na nejmenované informované zdroje. Ukrajinská prokuratura zprávu nepotvrdila.

Článek

Podle webového serveru ukrajinského listu Kyiv Post není jasné, kdy se Danylyšyn pro podání žádosti o azyl rozhodl. Politik je na Ukrajině obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek. Státu údajně způsobil škodu ve výši 13,9 miliónu hřiven (31 miliónu korun). Letos v srpnu na něj byl vydán mezinárodní zatykač.

Exministr, který veškerá provinění odmítá, byl zadržen v Praze v polovině října. V současné době je v předběžné vazbě. Ukrajinské justiční orgány se nedávno obrátily na české úřady s prosbou, aby bylo Danylyšynovo vydání urychleno. Podle kyjevské generální prokuratury ukrajinské úřady už do České republiky odeslaly všechny potřebné dokumenty.

Ukrajinská opozice označuje kriminalizaci Danylyšynova ministerského působení za projev politického pronásledování, jemuž chce nynější vláda prezidenta Viktora Janukovyče vystavit vlivné reprezentanty opozice. Danylyšyn byl ministrem ve vládě bývalé premiérky Julije Tymošenkové v letech 2007 až 2010.

Ukrajinská prokuratura se podle kyjevských médií ke zprávám o Danylyšynově žádosti o politický azyl nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám