Hlavní obsah

Žižkovský vysílač v noci rušil okolí intenzivním světlem. Mohl za to blesk

– Praha

Při bouřce, která se Prahou prohnala v pondělí odpoledne, poškodil úder blesku relé ovládající výstražná světla na Žižkovském vysílači. Světla upozorňující letadla na výškové objekty se kvůli tomu nepřepnula do nočního režimu a i po setmění blikala se zvýšenou intenzitou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vysílač v Praze na Žižkově

Článek

Jak v úterý upozornila Česká televize s odkazem na České radiokomunikace, závada by měla být opravena již během úterý. Problém se světly nijak neovlivnil bezpečnost letecké dopravy.

„Během bouře bylo poškozeno relé leteckého osvětlení, které jej přepíná z denního na noční režim (se sníženou intenzitou),” informovala Praha 3 občany, kteří si mohli v noci povšimnout intenzivního poblikávání věže.

Na silně blikající světla upozornili redakci Novinek i čtenáři bydlící v okolí vysílače. Někteří se domnívali, že jde o nově zavedené stálé noční blikání a stěžovali si na jeho intenzitu.

„Intenzita tohoto „stroboskopu” je několikanásobně větší než u toho předchozího. Dnešní noc byla jako na diskotéce, intenzivní světlo prošlo i přes závěsy,” napsal jeden z nich.

Noc na středu by už měla být se „starým”, méně intenzivním blikáním.

Podle Českých radiokomunikací k žádné další závadě na vysílači nedošlo.

Věž umístěná v Mahlerových sadech, jejíž nejvyšší bod se nachází ve výšce 474 metrů nad mořem, je jednou z dominant metropole. Na pomezí Žižkova a Vinohrad byla postavena mezi lety 1985 až 1992 podle návrhu architekta Václava Aulického.

Blesk do věže vzhledem k její výšce udeřil opakovaně i v minulosti.

Blesk udeřil do Žižkovské věže

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám