Hlavní obsah

U maturit letos propadlo nejvíc studentů, ministr už mluví o změnách

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Mach

Státní maturita hlásí šokující rekord. Přes didaktické testy z češtiny, matematiky či cizího jazyka na první pokus letos neprošlo 17,3 procenta maturantů, což je nejvíc za posledních šest let. V roce 2013 bylo propadlíků 10,8 procenta. Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) už proto mluví o zmírnění podmínek státních maturitních zkoušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Neúspěšných každým rokem přibývá i přesto, že roste podíl gymnazistů, kteří maturitu obvykle berou jako vstupenku na vysoké školy. Úměrně tomu klesá podíl žáků z nástaveb a učilišť, kde mají například z matematiky až 60 procent propadlých. Vyplývá to z dat Cermatu, který maturitu připravuje.

Ilustrační jsou výsledky z testů z češtiny, kterou skládají všichni. Zatímco na gymnáziích činila průměrná neúspěšnost jen 0,9 procenta, na učilištích a nástavbách hrozivých 25,5 procenta.

Gymnázia jasně vedou i v matematice, kterou si zatím volí studenti dobrovolně. Pohořelo na ní jen 4,1 procenta studentů. „Nevím, proč se z toho dělá tak závažné téma. U nás v didaktických testech z matematiky uspěli všichni maturanti, máme sto procent,“ podivila se ředitelka

Nevím, proč se z toho dělá tak závažné téma. U nás v didaktických testech z matematiky uspěli všichni maturanti
ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Ivana Hynková

Jenže u jiných oborů je situace děsivá. I na technických školách testy nezvládla pětina maturantů a na ekonomických oborech skoro dvě pětiny. Mezi učni a žáky nástaveb propadlo z matematiky 58,3 procenta maturantů. Neúspěšní studenti dostanou další šanci v podzimních termínech.

Přibývá lehkovážných

Kvůli lepším životním vyhlídkám roste zájem o studium na gymnáziích na úkor ostatních oborů. V roce 2013 byl podíl maturantů ze čtyřletých gymnázií 14,6 procenta, letos 16,2 procenta. Z osmiletých gymnázií přišlo před šesti lety k závěrečné zkoušce 8,7 procenta ze všech maturantů, letos už jich bylo 11 procent.

Naproti tomu třeba podíl žáků z nástavbových oborů činil v roce 2013 u maturit 12,2 procenta, letos už jen osm procent.

Plaga už chystá změny, mluví o dvou obtížnostech matematiky
Ministr školství v demisi Robert Plaga připouští změny ve státních maturitách. Novela zákona by podle ministra mohla zavést například dvě úrovně maturity z matematiky a omezit státní maturitu z češtiny jen na didaktický test. Řekl to v neděli v České televizi v Otázkách Václava Moravce. Plaga by chtěl změnit ustanovení o maturitě z matematiky, která má být od roku 2020 povinná pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní. Jedna úroveň této zkoušky podle něj nemůže vyhovovat všem. „Buď bude příliš nízko, pak studenti budou mít maturitu, ale ta nebude vyhovovat požadavkům na další vzdělání, nebo bude zase moc vysoko a pak budeme mít spoustu problémů s žáky s neukončeným vzděláním,” řekl. Ministr také zopakoval, že by se podle něj písemné práce z češtiny nemusely opravovat centrálně. Již v úterý uvedl, že by považoval za rozumné stažení maturit jen na didaktické testy.

Přes polovinu maturantů tvoří studenti středních odborných škol, například ekonomických, zdravotních nebo průmyslových. A právě proto je s podivem, že se studenti u maturity neustále zhoršují, přestože gymnazistů přibývá a všichni vědí, do čeho jdou. Jak už Právo popsalo, mnozí odborníci se shodují, že maturitní testy jsou rok od roku těžší.

Jiní poukazují na to, že si žáci špatně vybírají volitelný předmět – vybírat mohou mezi cizím jazykem a matematikou. Pokud si nejsou jisti v angličtině ani v matematice, upřednostní matematiku, protože zahrnuje test a nehrozí sloh a ještě ústní část. Nicméně i tak je matematika pro ně příliš složitá.

Ale například ředitel gymnázia Teplice Zdeněk Bergman vidí příčinu v ležérnějším přístupu některých žáků. „Roste procento těch, kteří přistupují ke zkouškám lehkovážně,“ řekl Právu.

Ať už tak či onak, úspěch gymnazistů u maturity může být jedním z faktorů, proč je o tento typ studia vysoký zájem.

Povinný strašák

Navíc, pokud má být maturita z matematiky i angličtiny za čtyři roky povinná, je zjevné, že projít zkouškou bude ještě těžší. A skončit na prahu dospělosti bez glejtu je pro neúspěšné pohroma, protože zůstat se základním vzděláním nebo „jen“ s výučním listem je zásadní handicap na trhu práce.

Podle České středoškolské unie, která si od Cermatu vyžádala speciální statistiku o takovýchto nešťastnících, neprošlo od roku 2011 státní maturitou ani v jednom ze tří pokusů celkem 12 262 mladých lidí.

Jak uvedla tento týden nová šéfka Cermatu Michaela Kleňhová, od požadavku na povinnou maturitu z matematiky pro většinu oborů není třeba ustupovat. Ale právě na řešení skličující situace neúspěšných se stát podle ní má zaměřit.

Anketa

Měla by mít maturita odlišné úrovně?
Ano
33,3 %
Ne
33,3 %
Nevím
33,4 %
Celkem hlasovalo 12667 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám