Hlavní obsah

Tvrdík chce zrušit vojnu už k prosinci 2004

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík předložil dnes vládě záměr zrušit k 31. prosinci 2004 základní vojenskou službu. Návrh zákona, který základní vojenskou službu ruší, musí ministerstvo teprve vypracovat. Sněmovna by ho měla obdržet v listopadu.

Foto: Unijazz

Skupina Akron/Family

Článek

O záměru zrušit základní vojenskou službu dnes Tvrdík informoval i předsedu sněmovního branného výboru Jana Vidíma (ODS) a stínového ministra obrany Petra Nečase (oba ODS). Ministr poznamenal, že zrušení služby je ekonomicky výhodnější než návrhy ODS a senátorů na její zkrácení. Předpokládá, že kabinet se bude návrhem na zrušení základní služby zabývat za týden.

Poslanci ODS dnes zopakovali, že dřívější zrušení vojenské základní služby není v rozporu s návrhem, který předložil Nečas spolu Vidímem. Oba navrhli zkrátit vojenskou službu o polovinu, tedy z 12 na šest měsíců, a to už od letošního roku.

Tvrdík dnes upřesnil, že zkrácení vojenské služby na šest měsíců by do roku 2006 stálo 2,2 miliardy korun. Zkrácení služby na devět měsíců, jak navrhují senátoři, by stálo 920 miliónů korun. Naopak zrušením služby od roku 2005 ušetří armáda v daném časovém horizontu půl miliardy korun.

K reformě armády zrušení vojny nestačí

Tvrdík ale dnes upozornil, že zrušením vojenské služby země ještě nebude mít zreformovanou armádu. "Znamená to pouze to, že budeme mít armádu, ve které nebudou sloužit vojáci základní služby," zdůraznil. Další práce pak čeká vojáky v oblasti změny výstroje a výzbroje.

Ministr dnes také poznamenal, že zákon o zrušení základní služby se dotkne asi 30 až 40 jiných zákonů a vyhlášek, kde existuje nějaká vazba na tuto službu. Zrušena by měla být například podmínka absolvování služby pro přijetí k republikové policii. Souběžně se zrušením základní služby bude zrušena i civilní služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám