Hlavní obsah

Tuhé mrazy nejméně ještě týden

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, Václav Pergl

Tuhé mrazy, které nás nyní trápí, vydrží ještě nejméně týden. O víkendu navíc meteorologové čekají vydatnou nadílku sněhu a to na celém území České republiky. Výrazně se ochladí opět v pondělí.

Článek

"Mrazy jsou opravdu vysoké, ale pro tuto roční dobu to není nic neobvyklého. Kolem poloviny února se zima vždycky vrací a my tomuto návratu říkáme pozdní zima," uvedl Marijan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Dodal, že o víkendu budou mrazy přece jenom o něco nižší, ale zase budou doprovázeny občasným sněžením na celém území republiky.

Čekají nás ledové dny

"Noční mrazy budou pouze v rozmezí -5 až -9 a denní od -5 do -1 stupně, ale od pondělí až do čtvrtka se opět výrazně ochladí," řekl Sandev. Dodal, že v pondělí noční teploty budou v rozmezí -8 až -12 a od úterý do čtvrtka poklesnou na -10 až -15, při vyjasnění a na sněhu až na -20 stupňů. Denní teploty se budou pohybovat od -6 do -2 stupňů Celsia.

"Jestliže teplota po celých 24 hodin nevystoupí nad nulu, den charakterizujeme jako ledový. A takových dní už jsme letos prožili hodně. V nejbližších dnech nás čekají také," řekl Sandev. Na otázku, kdy konečně přijde jaro řekl: "To si ještě dlouho počkáme. Podle předpovědi na 30 dní dopředu by to mělo být až začátkem března.

V Adršpachu -27 stupňů

Noc na čtvrtek byla opět velmi studená. Průměrná teplota byla -15,1 stupně a na mnoha místech republiky rtuť teploměru klesla ještě níž. V Adršpachu meteorologové naměřili -27 stupňů, v Šumperku -25,2, v Broumově -24,3, v Bruntále a Jablůnkově -23 stupně. S obdobnými teplotami budeme muset zřejmě v polovině příštího týdne počítat opět.

I když jsou mrazy skutečně tuhé, v Praze, kde se nepřetržitě měří teplota 228 let rekordy nepadají. Teploty zde byly -14, ale rekord pro čtvrtek byl -24,2 stupně z roku 1992. Místní rekordy na mnoha místech padly a zřejmě i v příštích dnech tomu nebude jinak.

Teplotní rekordy padaly například v Jeseníkách. V Jeseníku byl překonán 13. února dosavadní rekord -18,4 st.Celsia z roku 1985. Teplota se zde vyšplhala na -20,9 st. Celsia. Ještě větší mráz byl v Šumperku. Zde bylo naměřeno -25,2 st.Celsia, když v roce 1985 se zde teplota propadla na -23,5 st.Celsia. Nízké teploty panovaly i jinde např. ve Světlé Hoře, kde se mráz vyšplhal na - 22,1 st. Celsia, o rekord však nešlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám