Hlavní obsah

Truhlář ze Semilska vydlabal unikátní akvárium z více než 250 let staré lípy

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, dul
Jilemnice

Celý rok pracoval truhlář Petr Hartig ze Semilska na akváriu, které je unikátním tím, že je vyrobené z jednoho kusu stromu. Posloužila mu při tom více než 250 let stará lípa, kterou loni pokácel orkán Sabina. Akvárium, jež si truhlář cení na čtvrt milionu korun, je nyní vystavené v jilemnickém kulturním domě.

Truhlář ze Semilska vydlabal unikátní akvárium z více než 250 let staré lípyVideo: Novinky

 
Článek

Na výrobu akvária truhlář Petr Hartig použil 200 kilogramový kus kmene a vejde se do něj 186 litrů vody. Domovem tak může být až pro 20 rybiček. Prostor přitom musel omezit tlustšími stěnami, silnými 10 centimetrů. Při menší tloušťce by podle něj totiž hrozilo popraskání dřeva. Akvárium také nepotřebuje zvláštní údržbu. „Je to běžné akvárium, stačí ho pravidelně čistit, měnit vodu, krmit ryby. O dřevo se starat nemusíte,“ vysvětlil Hartig.

Mladý truhlář se svými zaměstnanci i pětiletým synem na výrobě akvária pracoval průběžně celý rok, přičemž nebylo nutné použít žádné speciální technologie. „Byla to pouze motorovka, dláto, kladívko a pevné nervy. Ze začátku jsme museli ten kmen rozkreslit na papír, abychom zamezili nějakému praskání a pak už bylo jen řezání, dlabání a sušení,“ popsal.

Foto: archiv Petra Hartiga

Dřevo našel Hartig náhodou.

Přesto se během práce nevyhnuli nezdarům. Při manipulaci se stromem zjistili, že strom napadla dřevokazná houba. Výroba tak nakonec probíhala spíše stylem pokus omyl. „Strom už jsme skoro třikrát rozřezali a spálili, ale nakonec jsme to dali,“ dodal truhlář.

Na skácený historický strom přitom narazili náhodou v jilemnickém zámeckém parku. „Původně jsme stáří stromu nevěděli. Mysleli jsme, že jeho historie sahá max sto let zpátky,“ vysvětlil Hartig. V místním městském muzeu jim pak potvrdili, že historie stromu zasahuje do 17. století. Starou lípu nakonec udolal až orkán Sabine, který se Českem prohnal před rokem.

Evropským stromem roku se letos stal španělský Strom čarodějnic. Česká jabloň je sedmá

Zahrada

Akvárium si truhlář cení na 250 tisíc korun. Nyní bude dva měsíce vystavené v jilemnickém kulturním domě. Podle Hartiga se už také ozvali první zájemci. „Máme nějakou rezervaci, ale není to vyloženě potvrzené na sto procent,“ vysvětlil. Hotové dílo bylo přitom jen zkouškou pro mnohem větší výzvu. „Oslovila nás jedna chorvatská firma, že by chtěli do své restaurace velké akvárium ve třímetrovém dubu,“ doplnil Hartig.

Reklama

Výběr článků

Načítám