Hlavní obsah

Trojkoalice nabízí vládu na rok, Paroubek odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek nabídne ČSSD časově i programově omezený projekt trojkoalice. Prioritou takového kabinetu, který by vládl jen rok, by bylo schválení rozpočtu na příští rok a změny volebního systému, které by zahrnovaly například lichý počet poslanců, větší poměrnost a bonus pro vítěze voleb, který by mu umožnil sestavit vládu. Šéf ČSSD Paroubek ale považuje jakýkoliv projekt trojkoalice za vyčerpaný.

Článek

Další prioritou vlády, která by podle Topolánka vedla zemi do předčasných voleb, by byla dohoda s Evropskou komisí na čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU.

Pokud by ČSSD na nabídku kývla, znamenalo by to podle Topolánka odblokování Sněmovny.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přitom v úterý po návštěvě prezidenta Václava Klause prohlásil, že neuvažuje o žádné formě podpory nebo tolerance trojkoaličního projektu. "ČSSD nechce o trojkoalici ani slyšet," řekl doslova Paroubek. [celá zpráva]

Paroubek pak večer řekl, že jednat nyní o předčasných volbách nelze, protože nebyl vyčerpán zatím ani první pokus o sestavení vlády. Jednáním o změnách volebního systému se ale ČSSD nebrání.

Paroubek ani večer nepřiblížil novinářům, co obsahuje jeho návrh komplexního řešení politické situace, se kterým ráno přišel na Hrad. Zmínil, že média dopoledne spekulovala o tom, že žádá, aby dostal druhou příležitost při sestavování vlády. "Myslím, že i kdybych o tom jednal, nevidím na tom nic závadného," konstatoval s odkazem na skládání vlád na Slovensku v roce 1998 a 2002.

Topolánek s Paroubkem se mají setkat ve středu dopoledne, do 18:00 pak mají sněmovní strany nominovat své kandidáty do šesté volby šéfa Sněmovny. Trojkoalice je ochotna po písemném souhlasu ČSSD s návrhem předčasných voleb hlasovat pro kandidáta ČSSD. Volba se má uskutečnit v pátek, ve stejný den má o výsledcích svého vyjednávání informovat šéf ODS Mirek Topolánek prezidenta Václava Klause.

ODS vyzvala Paroubka: ultimát už bylo dost

Dosluhující premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek má podle úterní výzvy občanských demokratů přestat klást ultimáta při povolebních jednáních. ODS vadí, že si sociální demokracie nárokuje křeslo předsedy Sněmovny, aniž by uznala, že je v opozici. Paroubkův požadavek na pověření druhým pokusem o sestavení vlády podle předsedy ODS Mirka Topolánka dokládá, že ČSSD stupňuje své požadavky, přestože nevyhrála volby.

"Jiří Paroubek vsadil vše na kartu obstrukce a destrukce. Svojí nekonstruktivností zablokoval a i nadále blokuje ustavující schůzi Sněmovny," viní občanští demokraté ve svém úterním prohlášení předsedu ČSSD.

Podle Topolánka byla ODS v povolebních jednání vždy vstřícná, ale to prý neplatí o ČSSD. "Obstrukce ze strany Jiřího Paroubka vedou k absurdní situaci, že dva měsíce po volbách máme neustále vládu, která nemá žádný mandát vládnout," stojí v usnesení, ke kterému dospělo grémium ODS po několikahodinovém jednání.

Související články

Paroubek trvá na druhém pokusu sestavit vládu

Předseda ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek na úterní ranní schůzce řekl prezidentovi Václavu Klausovi, jak si představuje řešení patové povolební...

Výběr článků

Načítám