Hlavní obsah

Třicet tisíc věřících naslouchalo slovům kardinála o korupci a pomoci uprchlíkům

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet tisíc věřících si nenechalo ujít poutní mši svatou slouženou na nádvoří baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Slovácku.

Velehrad se na dva dny stal nejvýznamnějším místem setkání věřícíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Hlavním celebrantem se stal vatikánský kardinál Marc Ouellet, poradce papeže Františka a vatikánský prefekt kongregace pro biskupy. Ten ve své řeči upozornil na to, že „...Evropa je dnes pod nadvládou relativismu a nihilismu“.

Na vás je, aby vaši mladí poznávali Boží království skrze bratrskou lásku, pomoc uprchlíkům a nemocným.
kardinál Marc Ouellet

„Zdá se, že pozbyla dědictví svých základních hodnot,“ sdělil kardinál. Poukázal také na víru ve spravedlnost a zdravé způsoby v životě společenském a politickém. „Mezi ně patří zvláště boj proti korupci, tolik rozšířené ve světě, jež boří důvěru lidu v jeho představitele. Na vás je, aby vaši mladí poznávali Boží království skrze bratrskou lásku, pomoc uprchlíkům a nemocným, skrze přátelství a uměleckou tvořivost,“ pronesl k věřícím vatikánský kardinál.

VelehradVideo: Aleš Fuksa, Právo

Spolu s dalšími církevními hodnostáři vzdal na nádvoří baziliky úctu svatým misionářům řeckého původu Cyrilu a Metodějovi. „Podařilo se jim předat vašim předkům nový život evangelia způsobem tak účinným, že se stal zásadním nejen pro vás, ale také pro všechny slovanské národy, ba pro celou Evropu. Proto Jan Pavel II. neváhal prohlásit Cyrila a Metoděje za patrony Evropy společně se svatým Benediktem, svatou Brigitou Švédskou a svatou Edith Steinovou,“ poznamenal kardinál.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Oslav příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se zúčastnili i politici.

Na nejznámějším mariánském poutním místě v České republice se od úterý do středy konaly Dny lidí dobré vůle. Zavítali zde poutníci z Česka, Slovenska, Polska a dalších zemí. Církevní slavnosti vyvrcholily právě středeční poutní mší svatou na nádvoří velehradské baziliky.

Při Dnech lidí dobré vůle se uskutečnilo množství výstav a sportovních i ekologických aktivit. Nejvyhledávanější akcím bylo mezi věřícími ruční přepisování bible, kterého se v posledních letech účastní více než pět tisíc věřících. Součástí slavností je už téměř dvacet let Mezinárodní setkání vozíčkářů. Letos jich na Velehrad přijela asi stovka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do Velehradu přijeli věřící nejen z Česka, ale i okolních zemí.

Většina poutníků dorazila do Velehradu až ve středu ráno před mší svatou. Mladší lidé a rodiny s dětmi však trávili v blízkosti baziliky i několik dní pod stanem. Vloni jich bylo v místním stanovém městečku asi 160. Spolu s nimi si další tisíce lidí nenechali ujít úterní koncert Večera lidí dobré vůle, kde vystoupil například Hradišťan s Jiřím Pavlicou, zpěvačka Marie Rottrová, kapela Slza nebo zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Foto: Aleš Fuksa

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na velehradských Dnech lidí dobré vůle.

„Letošní Dny lidí dobré vůle jsou bez vážnějších komplikací, objevily se pouze drobnosti, například menší komplikace s dopravou a příjezdem do stanového městečka,“ sdělil starosta Velehradu Aleš Mergental. Obdobně hovořil i lékař Maltézské pomoci Michal Hrnčiarik:

„Ve středu, kdy bylo tepleji, jsme se obávali, že se mezi lidmi objeví nějaké kolapsy a závažnější zdravotní problémy. Ale to se nenaplnilo. Oproti minulým rokům tak slavnosti proběhly bez větších komplikací. Ošetřovali jsme jen drobné věci, například trhlinku po pádu z kola, vytahování klíšťat, odřeniny,“ sdělil lékař Maltézské pomoci. Ve svém týmu mu pomáhala asi stovka dobrovolníků, která během mše mezi lidmi rozdávala vodu na osvěžení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám