Hlavní obsah

Tři školačky z Olomoucka se nakazily syfilidou

Novinky, Bedřich Novotný, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Zděšení mezi rodiči v Hlubočkách na Olomoucku vyvolala informace, že dvě žákyně deváté třídy místní školy se nakazily syfilidou. "V září byly hospitalizovány na klinice chorob kožních a pohlavních olomoucké fakultní nemocnice dvě šestnáctileté a jedna patnáctiletá dívka, které se nakazily syfilidou," potvrdil mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Foto: Milan Haluška

Budova bývalé banky, která prochází rekonstrukcí

Článek

Onemocnění bylo naštěstí podchyceno v raném stadiu, kdy je možno syfilis úspěšně léčit. Nejmladší pacientka, která z Hluboček vůbec nepochází, již byla z nemocnice propuštěna a nyní je umístěna v diagnostickém ústavu a současně probíhá intenzivní šetření, aby byl zjištěn zdroj nákazy.

Zvažuje se také trestní odpovědnost konkrétní osoby, neboť dívka byla v době, kdy získala pohlavní nemoc, ještě nezletilá. Pokud se prokáže, že k nákaze došlo při pohlavním styku, hrozí pachateli obvinění z šíření nakažlivé choroby a za pohlavní zneužití osoby mladší patnácti let může jít až na osm let do vězení. Jak v pátek potvrdila olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová, případem se začala zabývat policie. Bližší údaje prý zatím nelze zveřejnit.

Ve škole nic nevěděli

Podle zástupkyně ředitelky ZŠ v Hlubočkách Libuše Balášové se škola dozvěděla o onemocnění dvou jejích žákyň jako poslední. "Obracejí se na nás vystrašení rodiče a chtějí vědět, jaká přijmeme opatření," sdělila Balášová. Vedení školy dosud nedostalo od žádné instituce oficiální zprávu, že se žákyně nakazily pohlavní chorobou. V celé budově platí mimořádná hygienická opatření a všechny žáky o nebezpečí pohlavních chorob učitelé opětovně poučili.

Vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci Libuše Marešová se k případu nechtěla znovu vyjádřit, ale už předtím uvedla, že se nejedná o epidemii a dětem ve škole žádné nebezpečí nehrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám