Hlavní obsah

Trhejte lupinu, vyzývají krkonošští ochranáři

Trhejte lupinu mnoholistou, apelují ochranáři na návštěvníky Krkonošského národního parku (KRNAP). Květina s jasně modrými květy představuje snad jedinou rostlinu v přísně chráněné přírodní zóně, za jejíž utržení nehrozí pokuta, nýbrž pochvala.

Foto: Foto Správa KRNAP

Lupina mnoholistá do Krkonoš nepatří.

Článek

Invazivní rostlinný druh ze Severní Ameriky, známý jako vlčí bob mnoholistý, který do Krkonoš nepatří, ohrožuje životní prostor ostatním rostlinám. Prostor kolem sebe doslova dusí.

„Kvete od června a její bohatá květenství plodí velké množství semen s vysokou klíčivostí. Dospělé rostliny jsou mohutného vzrůstu a vytvářejí rozsáhlé porosty. V symbióze s hlízkovými bakteriemi dokážou obohacovat půdu o dusík a měnit živinové poměry v půdě vyhovující rumištním druhům, jako je například kopřiva nebo šťovík,“ přiblížil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

KRNAP v místě pádu smrku na auto kácí 15 stromů

Domácí

Ochranáři se léta marně snaží výskyt lupiny v nejvyšších českých horách omezit. Rostlina, jež nemá v horské přírodě přirozeného nepřítele, je však silnější, vítězí na všech frontách a postupně vytlačuje původní krkonošskou květenu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lupina mnoholistá

„Výzkumy potvrzují, že lupiny v Krkonoších přibývá. Jako agresivní invazivní druh škodí původním rostlinám. Bohužel není v možnostech Správy KRNAP sekat lupinu včas všude tam, kde se zrovna rozšířila,“ podotkl.

„Pokud na túrách uvidíte kvetoucí lupinu, klidně ji utrhněte a doma dejte do vázy. Pomůžete krkonošské flóře,“ sdělil. „Pozor ale na trhání odkvetlé lupiny se zralými semeny, tím byste naopak přispěli k jejímu dalšímu šíření,“ varoval Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám