Hlavní obsah

Třetina rodičů by homosexuální dítě nepřijala

Právo, Stáňa Seďová

Češi se považují za tolerantní, podle průzkumu agentury Median z loňského prosince 74 procent lidí vnímá homosexualitu jako vrozenou součást lidské přirozenosti. Ale v tu chvíli, kdy za vámi přijde vaše dítě a řekne, že je gay či lesba, je to jiné. Třetina dotázaných otevřeně přiznala, že by s tím problém měla.

Foto: Petr Horník, Právo

Prague Pride. Ilustrační foto

Článek

„Je stále dost rodičů, kteří skutečnost, že jejich dcera či syn nejsou heterosexuální, nedokážou přijmout, a dokonce to aktivně odmítají, a to i za cenu, že tím zničí rodinné vztahy,“ řekla Irena Smetáčková, vedoucí katedry psychologie Pedagogické fakulty UK a odborná garantka poradny Sbarvouven.cz.

Nejdřív vás zavalí panika z toho, že právě vaše dítě to v životě bude mít těžší. A že je to nespravedlivé.
Helena (46)

Jenomže když od nejbližších přijde odmítavá reakce, děti, a to nikoliv ve výjimečných případech, pomýšlejí na sebevraždu. Právě sebevražda je v Česku druhá nejčastější příčina smrti lidí ve věku 15 až 24 let, a tak se poradny pro LGBT komunitu – hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí – nyní zaměřily na rodiče. Pomohly i Heleně (45) a jejímu synovi (16).

Může to vztah i vylepšit

„V létě za mnou syn přišel a svěřil se mi, že je na kluky. Vlastně jsem nebyla úplně překvapená, najednou všechno začalo dávat smysl. Ale přesto to byl šok. Hlavou vám letí myšlenky, že nikdy nebudete mít vnoučata, nikdy mu nevystrojíte svatbu, na ulici ho může někdo napadnout,“ popsala Helena své první pocity.

A hned začala vzpomínat na jeho dětství. „Ve školce byl dokonce zamilovaný do holčičky. Je pravda, že v určitých situacích projevoval větší citlivost a že jsme se s jeho otcem divili, po kom z rodiny to má. S příchodem puberty se začal stranit spolužáků a trávil víc času sám. Zpětně mi došlo, že se až tak nevyhýbal sportu jako takovému, ale spíš chlapeckému kolektivu, v němž se necítil příjemně,“ vybavovala si.

Potom, co ze sebe syn setřásl obavy z reakce matky, proměnil se jejich vzájemný vztah. „Jako by zmizelo něco nevyřčeného, jakási záclona, která mezi námi visela. Když jsme spolu řešili, jak by měl o své orientaci nejlépe říct prarodičům, byla jsem pyšná na to, že se radí se mnou. Že nejsem mezi těmi, před kterými něco skrývá,“ ulevilo se Heleně.

Manželství homosexuálů podporují dvě třetiny lidí

Domácí

To nejhorší, co rodiče přepadne po takovém oznámení dítěte, je podle ní prostý strach o ně. „Nejdřív vás zavalí panika z toho, že právě vaše dítě to v životě bude mít těžší. A že je to nespravedlivé. Byla jsem i překvapená, jak moc mě na začátku zabolelo, že ze mě jednou nebude babička. Nevěděla jsem, co si počít. Nakonec jsem si dodala odvahy a začala si psát s jednou mentorkou z poradny pro LGBT komunitu,“ svěřila se Právu matka.

„Uvědomila jsem si, že těžší to lidem, kteří se nějak odlišují od většiny, dělají ostatní svým chováním. A naštěstí dnešní doba je už hodně jiná. Hodně leseb i řada gayů dnes už děti má. Takže teď si myslím, že život mého syna se bude od života ostatních lišit jen v detailech,“ dodala Helena.

Rozmluvili třiceti lidem sebevraždu

Po pěti letech, kdy poradna Sbarvouven.cz pomáhala klientům s comingoutem (veřejné přiznání sexuální orientace, pozn. red.), své služby nabízí i jejich blízkým. Impulsem byly případy mladých lidí, kteří se tak báli, že raději svůj život, který se nevešel do kolonek, ukončili.

„Sbarvouven.cz vzniklo právě v reakci na sebevraždu 14letého gaye Filipa (synovce moderátorky Ester Janečkové, pozn. red.), který už nechtěl žít v homofobně naladěné společnosti. V naší poradně dosud mentoři řešili třicet případů, kdy klienti zmiňovali sebevraždu, a dalších čtyřicet závažných případů deprese. Všechny případy se sebevražednými tendencemi se nám podařilo úspěšně vyřešit,“ připomněl manažer projektu Sbarvouven.cz Oldřich Kundera.

Mezi mentory je i Svatava Havlíčková, matka Filipa, která je připravená sdílet svoji rodičovskou zkušenost.

Reklama

Výběr článků

Načítám