Hlavní obsah

Trefa do balíčku

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to tady! Prezident Václav Klaus včera vetoval první z balíčku jedenácti reformních zákonů. Přišlo to znenadání a tak trochu proti očekávání, protože až dosud podepisoval balíčkové zákony jeden za druhým jako ostřílený poštmistr: minulý týden čtyři, v pondělí dva, v úterý další dva.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Rekonstrukce průtahu Starým Plzencem za 68 miliónů korun byla dokončena a slavnostně uvedena do provozu ve středu 16. října.

Článek

Až nad zákonem, který měl malým podnikatelům zvýšit vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění z pětatřiceti na padesát procent ze zisku, se zastavil. A jistě dobře ví, proč.

Stojí za to si připomenout, že je to teprve třetí zákon, který ve své funkci vetoval, a v obou předcházejících případech nakonec prohrál. V květnu Sněmovna přehlasovala jeho veto zákona o daňových výhodách zoologických zahrad, v září pak o poznání důležitější zákon o zvýšení DPH pro některé služby. Zoologické zahrady prohrál na celé čáře, ale asi to snadno oželel, zatímco zvýšení DPH bylo jedním z těch nezapomenutelných dramat v režii Hany Marvanové, což ho mohlo mrzet.

Zvířátka v zoo však už ponechme stranou, o těch jsem se zmínil jen pro pořádek. Druhá dvě veta jsou o poznání významnější - a obě mají něco společného. Prvoplánově by se dalo říci prostě populismus. Jak zvyšování daní, tak zvyšování základu pro výpočet nějaké povinné dávky jsou totiž záležitosti značně nepopulární a jejich vetováním se body do politického Slavíka dají pořídit snadno, rychle, spolehlivě a zdarma.

Zkusme si však dopřát náhled o něco méně povrchní, protože ty dva jsou si podobné jen vzdáleně a protože také není veto jako veto. Zvýšení DPH se týká každého občana, a tak je stálo za to vetovat přímo z oleje. Dalo se však také očekávat, že kvůli tomu bude ve Sněmovně horko, ale právě tak to, že se koalice stmelí, i kdyby musela svázat Marvanovou do kozelce. Bylo tedy třeba to zkusit.

Zákon zvyšující vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění malých podnikatelů je docela jiná káva. Za á se totiž týká jen omezeného počtu lidí, nejvíc asi příznivců Klausovy rodné ODS, což by svědčilo o dobře cíleném populismu. Za bé je to jeden z nejproblematičtějších zákonů Špidlova balíčku a námitku, že může malým podnikatelům uškodit a zdravotnictví neprospět, nevyslovil jen prezident. Za cé pro tento zákon nejsou v koalici všichni stejně nadšeni. Je to spíš věc dohody než shody, a dohody bývají křehké, tak proč to nezkusit? A za dé: pan prezident zvážil všechny verze a chce střelit tři mouchy jednou ranou.

Správnou odpověď se jistě dozvíme, ale až po přestávce.

PRÁVO 27. listopadu

Reklama

Výběr článků

Načítám