Hlavní obsah

Transparency protestuje proti odvolání žalobce Bašného

Právo, ada, nig
PRAHA

Státní zastupitelství je podle Transparency International ČR (TIC) v hluboké krizi a nezávislé vyšetřování trestné činnosti je ohroženo. Uvedl to na tiskové konferenci ředitel této nevládní protikorupční organizace David Ondráčka.

Foto: Barbora Silná, Právo

Adam Bašný

Článek

Tento stav považuje Ondráčka za znepokojující. Podle něho to může vést až k vážnému ohrožení možnosti odhalovat korupci a finanční kriminalitu v ČR. Zástupci TI tak reagovali na odvolání Adama Bašného z pozice vedoucího liberecké pobočky krajského státního zastupitelství.

Podle Ondráčky bylo důvodem odvolání vystoupení na konferenci TIC k důvěryhodnosti justice, kde se Bašný kriticky vyjadřoval k některým kauzám státních zástupců, především k postupu státního zastupitelství v kauze bývalého vicepremiéra Čunka. Až později přispěchali jeho nadřízení s vysvětlením, že byl odvolán kvůli vážným dlouhodobým manažerským pochybením.

„To jsou věci, proti kterým se musíme ozvat,“ uvedl Ondráčka s tím, že takové případy nelze nechat zamést pod koberec.

Předseda právní rady TIC Václav Láska upozornil, že státní zástupci zatím likvidují jen vlastní opozici, ovšem vzhledem ke svým rozsáhlým pravomocem mohou začít časem likvidovat i opozici mimo své řady. Láska upřesnil, že má na mysli třeba novináře či nevládní organizace, nebo kritiky jako takové.

„Pokud má vrcholný manažer držet hubu a krok, pak to není manažer, ale hrdina socialistické práce,“ poznamenal Láska v narážce na důvody odvolání Bašného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám