Hlavní obsah

Šéf libereckých žalobců končí kvůli kritice kauzy Čunek

– LIBEREC • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Šéf liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adam Bašný skončí ve čtvrtek nedobrovolně ve své funkci. Důvod je překvapivý a zarážející. Bašný totiž přišel o vedoucí post kvůli své veřejné kritice již skončené trestní kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Právu to v úterý potvrdil sám Bašný, který bude nadále působit už jen jako řadový žalobce.

Foto: Barbora Silná, Právo

Adam Bašný

Článek

„V pondělí odpoledne mě pan krajský státní zástupce stručně sdělil, že budu v nejbližších dnech odvolán z funkce vedoucího pobočky, což je jeho výsostné právo,“ reagoval nejprve stroze na informace Práva Bašný.

Poté se přece jen rozmluvil. „Nadřízený mě informoval o tom, že jediným důvodem mého odvolání je obsah mého vystoupení na konferenci pořádané Transparency International. Sdělil mi, že si mě váží jak po stránce osobní, tak profesní, že v mé práci neshledal nikdy žádné pochybení, avšak je nucen mě odvolat,“ upřesnil Bašný.

Nelíbí se mu, že kvůli vlastnímu názoru musí vedoucí státní zástupce skončit ve funkci. Šéf ústeckých žalobců Jiří Křivanec se odmítl k chystanému odvolání svého podřízeného vyjádřit s tím, že žádné rozhodnutí ještě oficiálně neučinil a nebylo by to tedy korektní komentovat. „Je to navíc vnitřní záležitost,“ dodal Křivanec.

Loni 4. prosince se Bašný zúčastnil konference „Transparentnost a důvěryhodnost výkonu spravedlnosti“, kterou v Praze pořádala česká pobočka nevládní organizace Transparency International. Na akci měl liberecký žalobce veřejný příspěvek, během něhož se pustil do ostré kritiky kauzy Čunek a jejích následků včetně současné situace státního zastupitelství jako celku.

„Kauza Čunek byla největší rána do dlouhodobě budované image celé justice,“ pokusil se v úterý Bašný vybavit část svého tehdejšího výroku, kvůli němuž nyní musí skončit.

V poslední době se dostal Bašný do povědomí veřejnosti jako žalobce, který v médiích komentoval případ obvinění šéfů liberecké policie v čele s jejím ředitelem Miroslavem Dvořák. Kvůli kauze Čunek padlo v poslední době už vícero hlav vysoce postavených státních zástupců. Mezi všemi ční dnes již bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan, který se dokonce kvůli svému údajně nezákonnému odvolání soudí s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám