Hlavní obsah

Transparency International popřela spolupráci s ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) včera popřeli nedělní prohlášení šéfa ODS Mirka Topolánka, podle něhož jeho strana připravila spolu s TI nový zákon o veřejných zakázkách.

Článek

"Pan Topolánek o tom mluvil velmi rozšafně, ale nejde o žádný nový zákon, který bychom speciálně předkládali, a už vůbec ne s ODS," řekl včera Právu David Ondráčka z TI.

Reagoval tak na Topolánkova slova v nedělním televizním duelu s premiérem Jiřím Paroubkem na téma korupce v Česku. Právě při diskusi na toto téma se oba politici do sebe pustili obviňováním, kdo to myslí s bojem proti úplatkářství vážně.

"Já chci k Transparency International říct, že my na rozdíl od vás, kteří o tom mluví, už jsme s Transparency International společně napsali nový zákon o veřejných zakázkách. My se připravujeme na tu dobu po volbách velmi intenzívně a budeme s nimi spolupracovat nadále i v zákonu o střetu zájmů, který pořád nesplňuje parametry, které, my se domníváme, že má mít. My s nimi opravdu spolupracujeme," prohlásil Topolánek.

Pomoci může i soc. dem.

Podle Ondráčky je ale situace zcela jiná. Představitelé organizace sami připravili jeden pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek, který by podle jejich názoru celou předlohu upřesnil. Nyní se proto budou snažit tento návrh protlačit přes poslance různých stran. Návrh zákona již prošel tzv. prvním čtení a nyní o něm diskutují výbory, kde je možné předkládat různé návrhy změn.

"Může to být někdo ze soc. dem., z ODS, přes koho se budeme snažit náš návrh prosadit," poznamenal Ondráčka s tím, že na toto téma hovořili s představiteli sdružení e-state, kteří mají blízko k občanským demokratům. "Hovořili jsme o tom s nimi, stejně jako o tom hovoříme s mnoha jinými," uvedl představitel TI.

Ondráčka si není vědom ani toho, že by TI spolupracovala s ODS na zákonu o střetu zájmů. Také tento návrh z dílny vlády prošel již prvním čtením a zabývají se jím sněmovní výbory. Podle Ondráčky předala Transparency International premiéru Paroubkovi některé návrhy na úpravu vládní verze, avšak pokud nebudou schváleny, neznamená to, že zákon o střetu zájmů bude špatný.

Reklama

Související témata:

Související články

TI: V Česku bují korupce jako v Namibii

Česká republika má co dohánět při boji s korupcí. Podle v úterý zveřejněného žebříčku korupce mezinárodní organizace Transparency International (TI) je Česká...

Paroubek chce spolupracovat s TI kvůli korupci

Premiér Jiří Paroubek chce spolupracovat s organizací Transparency International (TI) na změně zákonů, které by v České republice pomohly omezit korupci. Podle...

Výběr článků

Načítám