Hlavní obsah

Transparency International: Faltýnkovy vazby na podnikatele jsou ukázkový střet zájmů

Vazby poslance a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka na olomouckého miliardáře a majitele banky Creditas Pavla Hubáčka a manažera téže banky Jiřího Salajky jsou ukázkovým střetem zájmů. Tvrdí to šéf české Transparency International David Ondračka. Právo minulý týden napsalo, že Faltýnek žije v Salajkově luxusním bytě v pražském Podolí. Faltýnek podezření na střet zájmů odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

Článek

„Myslím si, že to ukazuje propojenost pana Faltýnka na podnikatele, kteří mají zájem o obchodování se státem a nakonec realizují pro ně velmi výhodné obchody. Je to podle mě střet zájmu par excellence,” uvedl v pondělním pořadu České televize Reportéři Ondračka.

Faltýnek ale střet zájmů odmítá. „Ne, vůbec ne. Ten byt má pronajatý moje partnerka a já bydlím u ní. Já mám bydliště v Prostějově,” řekl druhý muž ANO Právu.

Jak nedávno Právo upozornilo, Faltýnkovi lidé už dříve Hubáčkovi pomohli vyfouknout pro stát strategické stamilionové akcie firmy ČD Telematika. Státu jako majoritnímu držiteli akcií se tak nepodařilo společnost stoprocentně ovládnout.

Menšinový podíl zhruba ve výši třiceti procent ve firmě ČD-Telematika v roce 2016 vlastnila soukromá firma Dial Telecom. U ní se o akcie ucházely České dráhy. Získala je ale Hubáčkova skupina Unicapital, která pochybnosti o transakci odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek na schůzi sněmovny v úterý 26. března 2019.

Podíl v ČD-Telematika Hubáček podle odhadů koupil za 400 až 600 milionů korun. Loni v květnu akcie za nezveřejněnou cenu odkoupila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Strategicky důležitý podíl tak stát opět nezískal.

O Faltýnka se zajímá policie kvůli tendru na výběr mýtného systému, podle Ondračky měl politik právě v oblasti dopravy velký vliv.

„On dostal volnou ruku k tomu, aby začal výrazně ovlivňovat České dráhy, hospodaření kolem železnice,” tvrdí ředitel Transparency International v reportáži České televize.

„Přes své lidi z toho olomoucko-prostějovského prostředí, tu svou partičku známých, uplatňoval svůj vliv. Ta jména jsou poměrně známá,” dodal.

Mezi lidi blízké Faltýnkovi patří podle médií tehdejší předseda dozorčí rady Českých drah a ČD-Telematiky a současný poslanec ANO Milan Feranec a přerovský advokát Květoslav Hlína.

Hubáčkův advokát Jiří Kňána se podle deníku Mladá fronta Dnes díky lidem spojeným s Faltýnkem dostal k lukrativním pozemkům v centru Brna.

Směnu brněnských pozemků potřebných pro výstavbu hokejové haly Za Lužánkami za ty v centru Brna podepsal tehdejší primátor Petr Vokřál (ANO) a vyjednal majetkový náměstek Richard Mrázek (ANO), kteří jsou podle deníku Faltýnkovi blízcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám