Hlavní obsah

Transformace České pošty bude stát přes osm miliard. Podnik vybere pobočky ke zrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Nechceme dopustit, aby Česká pošta zkrachovala či zkolabovala. Jsme připraveni ji zachránit,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministerský předseda Petr Fiala (ODS).

Jeho vládní kolega ministr vnitra Rakušan následně doplnil, že Česká pošta nezkrachuje a nedostane se ani do insolvence. Stát je z ní podle něj připraven vytvořit moderní službu. „Bude to vstup do digitálního světa,“ prohlásil.

Výsledkem transformace má být v roce 2025 podnik poskytující základní služby, které definuje stát, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.

Jediná pobočka v obci se rušit nebude

Stát nicméně transformace vyjde asi na osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Finanční model transformace by měl být schválen letos na jaře.

Součástí transformace bude ale i snížení počtu poboček z 3200 na 2900, vedení podniku pak bude muset rozhodnout, které pošty zruší. Rušení poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) při příchodu do Strakovy akademie k tomu novinářům řekl, že pokud je v obci jedna pobočka pošty, rušit se nebude, dostupnost služby bude v regionech zachována.

Česká pošta je na tom bídně a hrozí jí insolvence

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám