Hlavní obsah

Tradičních zabijaček ubývá. Chybějí prasata

Zabijaček, které po staletí vyplňují v českých zemích období mezi Vánocemi a Velikonocemi, v posledních letech ubývá. Důvodem je především úbytek chovaných prasat. Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2012 na 125 tisíc domácích porážek, loni to však bylo už jen 93 tisíc.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Klesá počet domácností, které si vykrmují prase v chlívku, ale snižují se i celkové stavy prasat chovaných v Česku. Zabijačky, jež bývaly i významnými společenskými událostmi, jsou tak na ústupu.

Z 3,7 milionu chovaných prasat v roce 2000 se tento počet u nás zmenšil na

1,5 milionu kusů v loňském roce. Zároveň klesá i soběstačnost Česka v produkci vepřového, pohybuje se mezi 40 a 50 procenty. K uspokojení poptávky je tak nutné zbytek dovážet ze zahraničí.

Jen 10 hektarů pro jednu plodinu v oblastech ohrožených erozí, rozhodlo ministerstvo

Ekonomika

A situace se v tomto ohledu stále zhoršuje. Podle nedávného průzkumu Agrární komory ČR, do něhož se zapojilo 143 podniků, plánuje letos omezit chov prasat až 43 procent z oslovených firem. O tom, že s chovem prasat nyní úplně skončí, pak uvažuje 30 procent chovatelů.

„Je za tím hlavně raketový růst vstupních nákladů v posledních měsících, který dosahuje desítek až stovek procent. Zdražují krmné směsi, energie, pohonné hmoty a zvyšují se také mzdové náklady. Zemědělci ale mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které prodávají své výrobky. Trápí je také omezené možnosti odbytu, nedostatek pracovníků a nízký počet nových zájemců o tento obor,“ shrnul prezident agrární komory Doležal.

Platby zemědělcům budou bez omezení pro velké podniky

Ekonomika

Spotřeba vepřového se v ČR dlouhodobě pohybuje kolem 43 kilogramů na osobu za rok, evropský průměr je přitom 32,1 kilogramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám