Hlavní obsah

Topolánkovu útoku měla zabránit ochranka

– PRAHA
Právo, ads

Premiéra Mirka Topolánka nestřežila ochranka v době jeho údajného incidentu s fotografem Blesku. Deník přitom tvrdí, že premiér několikrát kopl do auta fotografa, který ho v úterý přistihl, jak přichází do domu, kde bydlí místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová.

Článek

"Já vám to řeknu přímo. Já tu údajnou situaci znám pouze z médií. Podle mých informací s premiérem v tu dobu žádný z našich ochránců nebyl," sdělil Právu ředitel Ochranné služby Policie České republiky Lubomír Kvíčala.

Členové premiérovy ochranky se tak zřejmě vyhnuli kuriózní a nezáviděníhodné situaci. I oni jsou totiž policisté, kteří jsou povinni případnému protiprávnímu jednání kohokoli adekvátně zabránit. Sám Kvíčala si ovšem na podobný případ za svou kariéru nevzpomněl.

"Obecně mohu říci, že pokud by se osoba, která je námi chráněná, dopustila nějakého protiprávního jednání, tak jsem si jistý tím, že by ji na to naši policisté upozornili a že by jí v tom zabránili," řekl.

Jinak by podle něj reagovala ochranka, pokud by přestupek či trestný čin páchal jiný člověk. "Při výkonu naší práce se řídíme tím, že ochrana střežené osoby je nadřazená a takto jí preferujeme," sdělil Kvíčala. Podle něj by se totiž mohlo jednat o léčku. "Záleželo by samozřejmě na tom, o jak závažné porušení zákona by šlo. Tím ale netvrdím, že by vůbec nekonali, pravděpodobně by celou věc nahlásili vysílačkou nebo telefonem na operační středisko," vysvětlil Kvíčala.

Krátkodobé přerušení ochrany

Premiér je jako ústavní činitel chráněn policií ze zákona. Ochranka s ním má být 24 hodin. Na otázku, jak je možné, že se pohyboval bez ní, Kvíčala odpověděl, že na žádost střežené osoby lze ochranu krátkodobě přerušit. "Premiér má sice čtyřiadvacetihodinovou ochranu, ale pokud řekne, že má teď nějaký soukromý program, tak my uděláme přerušení ochrany a zase nastoupíme v době, kdy se spolu domluvíme." podotkl Kvíčala. To bylo podle něho i důvodem nepřítomnosti osobního strážce na místě premiérova incidentu.

"Služba už mu pro ten den skončila. Premiér oznámil, že mu končí pracovní program, a kvůli svým soukromým aktivitám už ochranku nevyžaduje," dodal Kvíčala.

Premiér se sešel s fotografem Blesku

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se sešel s fotografem Blesku Zbyňkem Pecákem a probrali spolu úterní konflikt. Topolánek a Pecák se shodli na tom, že proti sobě osobně nic nemají, uvedl včera podle ČTK mluvčí vlády.

Předseda kabinetu podle něj navrhl, že případnou škodu na fotografově osobním automobilu budou řešit po vzájemné dohodě. Pecák to prý přijal. Blesk odhadl vzniklou škodu na několik tisíc korun a od premiéra chce, aby ji zaplatil. Včera deník uvedl, že Topolánek se již za incident omluvil.

Podle vládního mluvčího Martina Schmarcze se setkání Topolánka s Pecákem uskutečnilo na premiérovu žádost, a to na úřadu vlády. "Oba muži se shodli na tom, že k sobě necítí osobní nevraživost. Fotograf Pecák zdůraznil, že proti premiérovi a jeho rodině nic nemá, jen dělá svou práci, za kterou je placen," prohlásil Schmarcz.

Premiér podle něj novináři řekl, že "reagoval na situaci, kdy je dlouhodobě 24 hodin denně sledován a je hrubě zasahováno do jeho soukromí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám