Hlavní obsah

Topolánek ve Štrasburku hájil Klause i Lisabonskou smlouvu

Novinky, jas, jim, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek ve středu v Evropském parlamentu ve Štrasburku představil priority českého předsednictví. Uvedl, že v roli předsedy bude hájit zájmy celé Evropské unie jako kdysi Karel IV. V následné debatě obhajoval prezidenta Václava Klause i Lisabonskou smlouvu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Český premiér Mirek Topolánek hovoří k poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku

Článek

Podle Topolánka není jednoduché přebírat předsednictví po Francii, jejíž půlroční působení v čele EU je považováno za jedno z nejúspěšnějších v posledních letech. "Stejně jako nebylo snadné založit v Čechách univerzitu, která měla být porovnávána se Sorbonnou, není snadné převzít předsednictví po Francii," řekl v další narážce na krále Karla IV.

Premiér se postavil proti zavedeným předsudcích o Češích. "O nás Češích se říká, že jsme věčně s něčím nespokojeni, že patříme mezi kverulanty. S tím nemohu souhlasit," doplnil.

Program tří E

Topolánek řekl, že český program se opírá o tři pilíře: ekonomiku, energetiku a Evropu ve světě. Důležitost kladl na porozumění a analýzu vztahů EU s Ruskem a na jejich posílení.

Češi už podle něho hned zkraje předsednictví prokázali, že jsou schopní aktivně řešit problémy, čímž myslel konflikt v Gaze a problémy s dodávkami ruského plynu do Evropy.

Klaus je ikonou, Lisabon je průměrná smlouva

Topolánka se dotkly některé výroky šéfů frakcí na adresu prezidenta Václava Klause coby známého euroskeptika. Jeden z poslanců připomenul Klausův výrok, jímž měl český prezident přirovnat EU k někdejšímu Sovětskému svazu. Šéf socialistické frakce Martin Schulz řekl, že české předsednictví je "potrestáno“ prezidentem na Pražském hradě.

Topolánek Klause označil za "ikonu české transformace 90. let“.  Řekl, že pokud EU ztratí možnost svobodné diskuse, kterou podle něj Klaus reprezentuje, nebude to již jeho EU.

K výtkám, že ČR zatím neratifikovala Lisabonskou smlouvu Topolánek řekl, že je to smlouva "průměrná“. Je prý horší než smlouva z Nice, ale lepší než "smlouva příští". Topolánek řekl, že pro ni bude v českém parlamentu hlasovat, ale odmítl, aby byla smlouva přijímána a priori a bez diskuse. Odpověděl tak na výzvu europoslankyně Jany Bobošíkové, která jej vyzvala, aby smlouvu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám