Hlavní obsah

Topolánek se vyjádří ke svému angažmá v ODS ve čtvrtek

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek, který ztratil ve své straně podporu pro kandidaturu na premiéra, svolal na čtvrtek tiskovou konferenci, na níž ujasní vše o svém budoucím politickém angažmá. Podle svého vyjádření tak učinil i na přání nového lídra občanských demokratů Petra Nečase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„K opakovaným dotazům na můj další postup a případné angažmá v ODS, potažmo v politice, chci všechny požádat o čas do čtvrtka,“ uvedl v tiskovém prohlášení Topolánek.

Ve stejný den má podle něj proběhnout zasedání stranického grémia, po němž se k nejasnostem kolem jeho budoucího působení vyjádří.

K rezignaci na roli lídra do sněmovních voleb vyzvala Topolánka minulý týden výkonná rada ODS. Topolánek jí vyšel vstříc a navrhl za svého nástupce Nečase. Návrh byl jednohlasně přijat.

Topolánek si pak ponechal čas na rozmyšlenou o svém budoucím působení v ODS a politice obecně. Zbavit funkce ho výkonná rada ODS nemůže, o předsedovi podle stanov rozhoduje celostátní kongres hlasy více než čtyř stovek delegátů. Mimořádný kongres ovšem strana před volbami svolávat nebude.

S rezignací by přišel o mzdu

Bývalý premiér tak může zůstat formálním předsedou ODS a počkat na svolání mimořádného kongresu v létě po volbách či řádného na podzim, nebo může na svou stranickou funkci rezignovat. V tom případě by se v rámci stranických regulí ujal formálního vedení strany první místopředseda David Vodrážka, který již vyjádřil Nečasovi svoji plnou podporu.

S rezignací by zároveň Topolánek přišel o svůj stávající plat, který za svou funkci předsedy ODS pobírá. Vnitřní stanovy totiž zaručují šéfovi strany, pokud není poslancem, senátorem nebo jiným ústavním činitelem, pravidelnou mzdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám