Hlavní obsah

Topolánek: Pokud neprojde radar, může ODS zablokovat Lisabon

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek vytáhl v boji za schválení česko-americké smlouvy o radaru těžký kalibr. V rozhovoru na Rádiu Česko ve středu varoval, že pokud parlament umístění radaru neschválí, nedovede si představit, že zákonodárci ODS podpoří Lisabonskou smlouvu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Je to hypotéza. Vzhledem k tomu, že klub (poslanců) ODS má 81 členů a myslím si, že znám většinou jejich názor, tak si dovedu velmi těžce představit, že pokud by ratifikace smlouvy se Spojenými státy americkými neprošla, že by poslanci, případně senátoři ODS, hlasovali pro Lisabonskou smlouvu," prohlásil Topolánek v diskusním pořadu Studio Česko, který ve středu vysílalo Rádio Česko. Podle něj to možná bude "jedna z karet ve hře".

"Já si s tím takto jednoduše nehraji, není podle mě úplně přijatelné to spojovat. Ale pro poslance, kteří mají v tomto svobodnou volbu, to může být určitý aspekt, který bude při tom rozhodování spolupůsobit," poznamenal šéf vlády a ODS.

Paroubek: Je to neslýchané a skandální 

Na Topolánkova slova reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Slova Mirka Topolánka označil "za neslýchaně neprofesionální a za skandální".

Na Topolánkova slova reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Slova Mirka Topolánka označil "za neslýchaně neprofesionální a za skandální".

"ČSSD nevidí jediný důvod, proč spojovat tyto dvě záležitosti," uvedl v tiskové zprávě Paroubek. "ČSSD varuje ODS před důsledky neschválení Lisabonské smlouvy pro české předsednictví EU a pro reputaci ČR v Evropě a vyzývá koaliční partnery ODS, tedy KDU-ČSL a Stranu zelených, aby vyzvali předsedu koaliční vlády, jíž se účastní, ke konstruktivnímu a odpovědnému postupu při ratifikaci Lisabonské smlouvy," dodal šéf sociálních demokratů.

Dohodu o vybudování radaru protiraketového systému USA v Česku v úterý v Praze podepsali ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dohoda vstoupí v platnost až tehdy, když ji schválí parlament a podepíše prezident. Zejména v Poslanecké sněmovně ale zatím není dostatek hlasů pro její schválení, protože jsou proti ní jak levicová opozice, tak i například někteří poslanci zelených.

Naopak Lisabonská smlouva naráží na odpor některých občanských demokratů. Právě z jejich iniciativy se Senát obrátil na Ústavní soud, aby posoudil, zda je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem. Proto byl zatím proces její ratifikace v Česku pozastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám