Hlavní obsah

TOP 09: Podezření, že Pospíšil skončil kvůli Bradáčové, nebylo rozptýleno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle TOP 09 se naplňují obavy, že má ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) velký problém vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jmenovat Lenku Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze. Poslankyně Helena Langšádlová řekla, že nebylo rozptýleno podezření kolem odvolání Blažkova předchůdce Jiřího Pospíšila z vlády.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Článek

"Pořád je podezření, že k odvolání Pospíšila došlo proto, aby nejmenoval Bradáčovou," řekla po úterní schůzi předsednictva TOP 09 její místopředsedkyně Helena Langšádlová. Toto podezření podle ní vůbec nebylo rozptýleno.

Premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti poměrně nečekaně před několika týdny. Odvolání člena vlády, který patřil mezi nejoblíbenější ministry, způsobilo spekulace o jiných důvodech jeho odvolání. Podle některých mohla za vším stát snaha o odstranění Pospíšila, který podporoval Zemanův návrh na jmenování Bradáčové vrchní státní zástupkyní.

Na úterní schůzi, které se nezúčastnil předseda strany Karel Schwarzenberg ani první místopředseda Miroslav Kalousek, probíral zbytek předsednictva postup nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ten totiž nadále váhá s odsouhlasením Zemanova návrhu.

"Ukazuje se, že některé obavy se naplňují, že pro někoho je velký problém vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce doktora Zemana," poznamenal po jednání místopředseda strany Marek Ženíšek. Pro TOP 09 je podle něj naprosto zásadní ponechat nejvyššímu státnímu zástupci nezávislost v oblasti personální politiky. Předsednictvo ale v úterý nepřijalo žádné formální stanovisko. Platí prý totiž stále "zdvořilá žádost" TOP 09, aby Blažek vyhověl Zemanovu návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám