Hlavní obsah

Tohle je buzerace, ne interpelace, ohradil se Babiš ve Sněmovně

Novinky, jas

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek rozhořčil průběh interpelace, kterou na něj směřoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten od ministra žádal studii k zavedení elektronické evidence tržeb. Babiš následně průběh interpelace označil za buzeraci.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Stanjura si postěžoval, že od ministra studii nedostal a získal ji až prostřednictvím jednoho ze sněmovních výborů.

„Já jsem myslel, že jsem vám ji dal, tak se omlouvám. Ale dal jsem ji rozhodně vašemu koaličnímu partnerovi (Miroslavu) Kalouskovi,” připustil ministr. Ministerstvo navíc studii mezitím zveřejnilo na svých webových stránkách.

Babiš si posteskl, že fungování státní správy je extrémně zdlouhavé, a připomněl, že jen výběr mobilního operátora na jeho ministerstvu se neúměrně vleče. V privátní sféře by podle něj přitom totéž trvalo týden.

Pokud vy říkáte, že toto jsou interpelace, tak já říkám, že jsou to buzerace, ne interpelace
ministr financí Andrej Babiš

„Já za rok a půl jsem nebyl schopen nakoupit ani mobilního operátora, což v privátě nakoupíte za týden za dva,” konstatoval Babiš.

Jedna strana chyběla

Komunistický poslanec Vladimír Koníček se následně pozastavil nad tím, že rozsah studie, kterou od ministra dostal kontrolní výbor, je 186 stran, zatímco na webu ministerstvo zveřejnilo studii v rozsahu 185 stran. Poukázal rovněž na Babišovo tvrzení, že dosud nebyla uzavřena žádná smlouva na dodávky systému EET, a podivil se, proč ministr lže, neboť existuje smlouva mezi Generálním finančním ředitelstvím a Státní pokladnou – Centrem sdílených služeb.

Koníčkovy připomínky ministra rozladily. Opravil se, že myslel externí smlouvu. „Asi jsem se špatně vyjádřil, žádná externí smlouva není uzavřena,” vysvětlil ministr s tím, že jde o dohodu mezi dvěma institucemi podřízenými ministerstvu financí, respektive finanční správě.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Pokud vy říkáte, že toto jsou interpelace, tak já říkám, že jsou to buzerace, ne interpelace," odtušil nakonec. Slíbil zároveň, že stránku dokumentu, kterou poslanec postrádal, dohledá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám