Hlavní obsah

Konec zdražování, konec stresu, komentoval radostně Fiala dobré výsledky inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční lednový pokles inflace na 2,3 procenta je podle premiéra Petra Fialy (ODS) „dobrou a radostnou zprávou“. Pro české občany a firmy to prý znamená konec zdražování, stresu a nejistoty z budoucnosti.

Živě: Briefing premiéra Petra Fialy k vývoji inflace v ČeskuVideo: ČTK

 
Článek

„Potvrzuje se, co jsem slíbil občanům ve svém vánočním projevu, že se ekonomická situace lidí i firem bude zlepšovat. Rok 2024 bude rokem naděje. Je to dobrá, radostná zpráva a je dobré tuto zprávu komentovat. Znamená to konec dvouletého zdražování, stresu, kterému byli vystaveni čeští občané a firmy, konec nejistoty z budoucnosti, konec zdražování,“ prohlásil Fiala.

„Zlevní se letos úvěry. To pomůže lidem, firmám a celé ekonomice. Očekáváme také růst reálných mezd, tedy něco, co lidé přímo pocítí na svých rozpočtech,“ dodal premiér.

Růst spotřebitelských cen už se nachází blízko inflačnímu cíli České národní banky (ČNB). Meziroční míra inflace v lednu dosáhla 2,3 procenta, což je o 4,6 procentního bodu méně než v prosinci.

Tehdy inflace dosáhla 6,9 procenta. Za celý loňský rok pak průměrně činila 10,7 procenta a byla tak třetí nejvyšší v historii Česka.

Nynější inflace se srovnává s lednem 2023, kdy byla téměř na vrcholu a dosáhla 17,5 procenta. Meziměsíčně ceny letos v lednu vzrostly o 1,5 procenta.

Inflace zkrocena? V lednu klesla nad očekávání

Ekonomika

Fiala zároveň připomněl, že nynější inflace je téměř třetinová oproti prosinci 2021, kdy převzal řízení země od kabinetu Andreje Babiše (ANO). Tehdy byla 6,6 procenta.

Ačkoliv se na hodnotě inflace podílí řada faktorů a institucí a Fiala si nechce připisovat zásluhy, tak připomněl, že k tomu přispěla i vládní opatření. „Museli jsme udělat ozdravení veřejných financí, konsolidační balíček. Velmi důležitou věcí, která se projevuje pozitivně, je snížení cen energií,“ uvedl Fiala.

O tom, že se inflace bude letos vracet na hodnoty, na které byli lidé do roku 2021, kdy začala výrazně růst, zvyklí, tedy na nižší jednotky procent, hovořil v polovině ledna Fiala v podcastu PoliTalk.

„Inflace se vrátí k hodnotám, na které jsme byli zvyklí, na tři až čtyři procenta. Měl by nastat ekonomický růst a v příštím roce by měl být ještě výraznější. Letos do dvou procent. Měli bychom pociťovat i růst reálných mezd. Mzdy by měly růst o pět až deset procent. To všechno se projeví v ekonomické situaci lidí, v jejich důvěře v budoucnost,“ prohlásil tehdy premiér s tím, že období rychlého zdražování skončilo.

Fiala: Inflace se vrátí na 3 až 4 procenta, mzdy porostou o 5 až 10 procent

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám