Hlavní obsah

Rozhodnutí nepadlo, odmítl Fiala komentovat chystaná daňová a penzijní opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek v rámci bilančních návštěv zavítal na ministerstvo financí. S ministrem Zbyňkem Stanjurou (ODS) řešili plnění programového prohlášení i konsolidaci veřejných financí, které se nacházejí v hlubokém deficitu. Podle Fialy zatím o podobě opatření rozhodnutí nepadlo.

Živě: TK premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury Video: ČTK

 
Článek

Ministr Stanjura již dříve avizoval, že hodlá přijít s balíčkem opatření, která by snížila schodek rozpočtu o zhruba 70 miliard korun. Mělo by se jednat o zásah jak na výdajové, tak příjmové straně rozpočtu.

„Hlavním úkolem bude snížení strukturálního deficitu a konsolidace veřejných financí, abychom mohli hledět do budoucnosti s rozumnou perspektivou,“ řekl Fiala.

Jsme vláda, která lidem sděluje pravdu
premiér Petr Fiala

„Žádné politické rozhodnutí nepadlo,“ konstatoval premiér k úspornému balíčku, který ministerstvo financí připravuje. Nechtěl proto komentoval jednotlivé návrhy, které se objevují.

Koalice brzdí: Padesátníkům důchodový věk nezvýšíme

Domácí

„Jsme vláda, která lidem sděluje pravdu. Dokud to rozhodnutí nepadlo, jsou to jen návrhy, které běží ve veřejném prostoru,“ řekl Fiala s tím, že například nad výší odvodů OSVČ „je třeba přemýšlet“, aby tito lidé měli jistotu rozumné penze.

Podle Stanjury je zvažováno 64 možných úprav, někdy v různých variantách. "Dokud není domluvené všechno, není domluveno nic, uvedl s tím, že nechce proti sobě stavět zaměstnance a OSVČ s poukazem na zprávy o navyšování odvodů druhé jmenované skupiny. „Neuděláme nic, co by je poškodilo,“ doplnil Fiala s tím, že se ztráty přízně této skupiny voličů nebojí.

Změna valorizace penzí

Vláda se ve středu dohodla na nižší červnové valorizaci penzí kvůli inflaci. Stále častěji se rovněž hovoří o důchodové reformě a zvyšování věku odchodu do důchodu, potažmo daňových změnách.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva premiér Petr Fiala (ODS) a ministr Zbyněk Stanjura (ODS)

Stanjura v této souvislosti připomněl, že bez zásahu by se průměrná výše důchodů dostala na 61 procent čisté mzdy, což by bylo za stávající situace zcela neúnosné a bylo by možné o tom uvažovat leda za situace konjunktury a výrazně přebytkového hospodaření státu.

Potřebu změn a reforem vládě dlouhodobě doporučují expertu Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Fiala: Plníme sliby

Fiala v rámci rekapitulování ocenil úpravu rozpočtu pro rok 2022, který měl téměř o 100 miliard nižší deficit, než navrhovala předchozí vláda hnutí ANO. Vzhledem k agresi Ruska na Ukrajině připomněl i následnou nezbytnou novelu rozpočtu zohledňující škálu výdajů a rekordní investiční výdaje.

„Při všech těch nárocích se daří plnit sliby, s nimiž jsme vyhráli volby,“ uvedl Fiala a zmínil zrušení EET, zvýšení limitu paušální daně a registraci k DPH.

Nadprůměrné důchody porostou pomaleji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám