Hlavní obsah

Pavel se sešel s Fialou a Babišem. V příjemné atmosféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel se v pátek sešel s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. Po jednání všichni zúčastnění potvrdili, že schůzka probíhala v příjemné atmosféře. Novinky jejich společnou tiskovou konferenci vysílaly živě.

Záznam: Briefing po setkání Petra Pavla s Petrem Fialou a Andrejem BabišemVideo: ČTK

 
Článek

Tématem společného jednání byla především zahraniční politika Česka a další „dlouhodobá témata“.

Schůzka prezidenta s Fialou a Babišem se týkala konkrétně například situace v Evropě, v Schengenu, řeč byla i o rozšiřování Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Všichni mají podobné názory,“ řekl Babiš.

Současně například také poznamenal, že Česko nesmí při debatě o rozšiřování EU zapomínat na západní Balkán. „Vidíme smysl v pokračování a v debatě o tématech, která mají dlouhodobý charakter,“ komentovala jednání hlava státu.

Díra v rozpočtu opět rekordní, přesáhla 270 miliard. Stanjura avizuje další nepopulární kroky

Ekonomika

Prezidentská kancelář o jednání mezi hlavou státu, premiérem a lídrem nejsilnější opoziční strany informovala ve čtvrtek s tím, že se bude jednat o naplnění jednoho ze slibů prezidenta Pavla ohledně pořádání pravidelných setkání v tomto formátu.

Babiš: K rozpočtu se vyjádřím v neděli

Babiš si v minulosti stěžoval, že s ním předseda vlády nekomunikuje, a proto iniciativu prezidenta uvítal. S premiérem se shodou okolností má potkat ještě v neděli v rámci televizní debaty na Primě. A jak již Babiš avizoval, ta na rozdíl od páteční tiskové konference zřejmě v tak příjemné atmosféře již probíhat nebude.

„Já se k financím a k rozpočtu vyjádřím v neděli na Primě, protože bych jinak narušil tuto příjemnou atmosféru,“ reagoval Babiš na společné tiskové konferenci na novinářský dotaz ohledně schodku státního rozpočtu, který se v květnu prohloubil na rekordních 271,4 miliardy korun.

Na tom, že ale páteční jednání probíhalo věcně a bylo užitečné, se shodli s Babišem i prezident a premiér.

Opoziční ANO odmítá vládní úsporné kroky prezentované v rámci ozdravného balíčku i představenou důchodovou reformu.

Fiala se omluvil budoucím důchodcům za selhání státu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám