Hlavní obsah

TI: Korupci se daří hlavně u politických stran a policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika, která je podle žebříčku korupčního chování mezinárodní nevládní organizace Transparency International (TI) na stejném místě jako africká Namibie, se potýká s úplatkařstvím policie a u politických stran. Vyplývá to z průzkumu Gallup International, jenž si objednala TI.

Článek

Kromě politiků a policistů jsou podle průzkumu v ČR ke korupci náchylní i čeští soudci. Šetření s názvem Globální barometr korupce 2005 se zúčastnilo přes 55 tisíc dotázaných z 69 zemí.

Světová veřejnost na rozdíl od českých respondentů spatřuje větší nebezpečí v parlamentech, které na žebříčku nejzkorumpovanějších institucí řadí na druhou pozici za politická uskupení.

Oslovení se vyjadřovali k tomu, které instituce považují za nejzkorumpovanější. Využívali při tom stejné hodnocení jako ve škole, tedy na škále od jedné do pěti, kdy pětka představuje nejhorší výsledek a jednička nejlepší.

TI: 11 až 30 procent Čechů zaplatilo za rok úplatek

Politické strany získaly celkové hodnocení 4,0 a zákonodárné sbory 3,7. Policie si v celosvětovém srovnání vysloužila známku 3,6 a soudnictví 3,5. U dotázaných v ČR obdržely politické strany a policie shodné hodnocení 3,7. Soudům a parlamentu Češi přidělili známku 3,4, respektive 3,3.

Autoři průzkumu odhalili, že Česko patří vedle Rumunska, Litvy, Řecka, Bolívie a Ukrajiny k zemím, v nichž za poslední rok 11 až 30 procent dotázaných jedinců zaplatilo úplatek.

Anketa

Kdo ze jmenovaných je podle vás nejzkorumpovanější?
politické strany
12,4 %
policie
15,4 %
soudci
6,2 %
poslanci a senátoři
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 663 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

TI: V Česku bují korupce jako v Namibii

Česká republika má co dohánět při boji s korupcí. Podle v úterý zveřejněného žebříčku korupce mezinárodní organizace Transparency International (TI) je Česká...

Češi korupci tolerují, když je výhodná

Čeští obchodníci jsou ochotní odsoudit korupci pouze, pokud poškozuje jejich firmu. Jejich heslem tak je: "Co je dobré pro firmu, je tolerováno." Podle českých...

Výběr článků

Načítám