Hlavní obsah

Thun-Hohenstein o choltický zámek usiluje už dvanáct let

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Dvanáctým rokem se italský šlechtic Berthold Thun-Hohenstein soudí s obcí Choltice na Pardubicku o vydání zámku s přilehlými pozemky, lesy a rybníkem. Ani čtvrteční jednání Okresního soudu v Pardubicích však nerozhodlo, komu zámek patří. Kauza Choltice se tak stává jednou z nejvleklejších restitučních pří v Česku.

Foto: ÚMO 3

Novoroční ohňostroj je určen především pro rodiny s dětmi.

Článek

Názory na to, kdo kauzu prodlužuje, se různí. "Bojovali jsme 12 let, do právních služeb jsme už dali z obecního rozpočtu statisíce. Celé ty roky udržujeme zámek na obecní náklady, aby nedošlo k nenahraditelným ztrátám této historické památky. Stát nám, dokud není soud vyřízen, nedá ani korunu, milióny jsme museli dát ze svého," postěžoval si Právu před časem starosta Choltic Jan Málek (nezávislý).

Advokát žalobce Miroslav Pytlík pravidelně vyjadřuje rozmrzení nad tím, že právní zástupce Choltic jednání protahuje. Na dotaz Práva, zda se obrátí se stížností na soudní dvůr ve Štrasburku pro neúměrné prodlužování sporu, řekl: "Z tohoto důvodu určitě ne, jednání neprodlužuje soud. Ale myslím si, že nakonec ve Štrasburku tato pře skončí, ať z iniciativy té nebo oné strany."

U soudu stát obci pomáhá

Berthold Thun-Hohenstein, který spolu s manželkou a rodinnými příslušníky v posledních měsících k jednání soudu pravidelně přijíždí, také není spokojen s průtahy.

"Nechci soudní řízení protahovat, naopak. Zahájil jsem jej, když mi bylo 51 let, dnes už je mi skoro 64 a chtěl bych se dožít spravedlivého rozsudku," řekl letos na jaře Berthold Thun-Hohenstein.

Po čtvrtečním jednání pardubického soudu spěchal na pražské ruzyňské letiště, aby se mohl ujmout řízení svého rejdařství v Jemenu. Termín odročeného jednání na 23. července mu nevyhovoval, požadoval odročení na srpen, ale soudce Vít Pejšek mu nevyhověl. "Pracovní zaneprázdnění není omluvou," upozornil Pejšek.

Přes důrazné námitky Thun-Hohensteina a jeho právního zástupce soudce souhlasil s tím, aby vedlejším účastníkem soudní pře o choltický zámek byl nadále stát, zastoupený právníkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Je to první případ v Pardubickém kraji, kdy stát pomáhá obcím při restitučních soudních sporech.

Související témata:
Choltice

Výběr článků

Načítám