Hlavní obsah

Těžební stroje vytvářejí protipožární pásy

Děčín

V národním parku České Švýcarsko začalo kácení stromů, aby se zastavilo šíření požáru, který stále není pod kontrolou. Jeden z těžebních strojů s vytvářením protipožárních pásů začal, další čtyři harvestory jsou na cestě, uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ohořelý les u silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou

Článek

Těžební stroje budou podle ministra tvořit protipožární pásy a odstraňovat suchou hmotu. „První už je na místě a pustil se do vytváření protipožárních pásů. Další stroje jsou na cestě,“ uvedl Nekula.

Náklady spojené s nasazením techniky budou podle ministra hradit Lesy ČR. „Jsme připraveni poskytnout i další nutnou techniku,“ dodal ministr.

Požár se odpoledne šířil kvůli silnému větru, přes noc by měl sice vítr zeslabit, během středy ale opět lehce zesílí.

Déšť nepomůže. Meteorologové ukázali, jak se budou šířit zplodiny

Domácí

Se zásahem v těžko přístupném terénu pomáhaly přes den hasičům vrtulníky s vaky na vodu. Jejich pomoc byla ale s přicházející tmou ukončena.

Ve středu by mohl pomoci i vrtulník z Polska, který v úterý večer dorazil a je schopen nést až 3000 litrů vody, a vrtulník ze Slovenska s podobnou kapacitou. Z Itálie by měla přiletět speciální letadla s kapacitou až 6000 litrů. Vodu vrtulníky nabírají z blízkého Labe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám