Hlavní obsah

Teplé počasí vydrží i nadále, mírné ochlazení přinese déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo v Česku zůstane, bude ale něco menší než v předchozím velmi teplém období. Na průměrné hodnoty se teploty dostanou ke konci května a přibude srážek, informoval v sobotu v měsíčním výhledu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Na duben bylo v Česku neobvykle slunné počasí

Článek

„Po předcházejícím extrémně teplém období budou teploty v následujících týdnech pozvolna klesat, ale až ve druhé polovině předpovídaného období se dostanou na úroveň hodnot běžných pro danou roční dobu,” uvedli meteorologové.

Predikované období od 30. dubna do 27. května očekávají meteorologové jako teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné až slabě nadprůměrné. Nejtepleji by mělo být hned příští týden, kdy denní teploty dosáhnou 25 stupňů Celsia. Podle předpovědi se ale po celý týden mohou ojediněle objevovat přeháňky nebo bouřky.

Průměrná teplota v Česku ve sledovaném období činí 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1991, kdy průměrná teplota dosáhla 8,9 stupně. Naopak nejtepleji bylo před 16 lety s průměrnou teplotou 16 stupňů.

V první polovině dubna zaznamenali meteorologové na mnoha místech České republiky rekordní teploty pohybující se až u hranice třiceti stupňů Celsia. Nezvykle teplé počasí dělalo problémy alergikům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám