Hlavní obsah

Telička: Politici se dnes řídí více peoplemetry než delším výhledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se čtenáři Novinek ve čtvrtek diskutoval lídr hnutí ANO pro nacházející volby do Evropského parlamentu Pavel Telička. U stávajících politiků postrádá schopnost jasného vymezení dalšího směřování země i nastavení priorit, které by přesáhly jejich volební období. To je podle něj i případ debaty o zavedení eura.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička

Článek

„Politici se dnes řídí více peoplemetry než alespoň střednědobým výhledem. V této zemi bychom měli vést odbornou veřejnou, ale i politickou diskusi nad výhodami a některými úskalími zavedení eura. Já něco takového postrádám už deset let,” konstatoval Telička.

Ve vztahu k EU je podle jeho názoru naším národním zájmem, aby Unie byla stabilní, bezpečná a prosperující, což umožní i prosperitu ČR. „Na druhou stranu je legitimní říct, že máme své specifické zájmy a ty bychom si měli ostatně i jako jiné členské státy umět ošetřovat,” nastínil pohled na práci českých zástupců v evropských institucích.

Programové priority, s nimiž jde hnutí ANO do voleb, obsahují mimo jiné odbourání zbytečných byrokratických překážek, ochranu spotřebitelů a trhu před nekvalitními výrobky a potravinami či efektivnější čerpání evropských dotací.

Telička, který v minulosti působil v diplomacii, byl po vstupu ČR do Unie členem Evropské komise. S hnutím ANO, které by jej v případě úspěchu rádo vidělo znovu na postu eurokomisaře, spolupracuje od loňského srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám