Hlavní obsah

Policie přepočítala technaře na Benešovsku. Do limitu už by se možná vešli

Právo, rap
Aktualizováno

Z technopárty, která se koná o víkendu na louce u obce Hlaváčkova Lhota na Benešovsku, dál zněla hudba i po nedělním poledni, kdy měla být akce ukončena. Na akci přijelo v sobotu podle původních informací od policie asi 2000 lidí, policisté však v neděli odhad snížili na polovinu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli upozornil, že pokud by byl počet účastníků vysoký, zasáhla by policie. Podle ČT technaři obsadili i okolní pozemky, jejichž majitelé s tím nesouhlasili.

Technoparty na BenešovskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

V neděli kolem 18. hodiny zůstávalo podle policie na místě ještě stále kolem tří stovek účastníků a hudba dál hrála. „Celkem bylo na akci 12 zvukových systémů, organizátoři je postupně vypínají. Nyní jsou v provozu ještě asi čtyři systémy,“ uvedla v 18 hodin policejní mluvčí Lucie Nováková.

K zásahu podle ní není důvod, ačkoli měla akce skončit už v poledne. „Nejedná se o nelegální akci,“ dodala.

Účastníků bylo nakonec podle policie jen 1000

Policie původně uvedla, že na akci bylo v sobotu dopoledne asi 2000 účastníků, po upozornění ze strany policie a hygieny jich však část odjela. V neděli večer ale policisté původní čísla o množství lidí, kteří sem dorazili v noci z pátku na sobotu, korigovali.

„Původní odhad dvou tisíc lidí byl pouze orientační a nebyl kvalifikovaný, později jsme pomocí dronu situaci zmonitorovali a upřesnili. Účastníků bylo kolem tisícovky,“ řekla v neděli večer Právu Nováková.

Policie: Na Technoparty je hodně Němců, nelegální zřejmě není

Krimi

Hromadné akce jsou povolené pouze do počtu 1000 osob na jednom místě. Více by jich mohlo být jen v oddělených sektorech.

„Pokud by tam těch 2000 lidí zůstalo, tak by tam policie zasáhla,” uvedl ještě před korekci Hamáček v nedělním pořadu Partie v televizi Prima. Policejní zásah ale označil za spíše krajní možnost. „Nikdo tady nechce druhý CzechTek,” řekl s odkazem na kritizované rozehnání velké technoparty v roce 2005.

Louku u obce Hlaváčkova Lhota a její okolí střežily desítky policistů, dorazil antikonfliktní tým, psovodi či jednotky pořádkové policie. Nechyběla ani cizinecká police, protože na akci přijely kromě tuzemských fanoušků techna ještě asi dvě stovky lidí z ciziny, zejména z Rakouska a Německa.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policie na technopárty dávala před odjezdem řidičům možnost preventivně si fouknout do přístroje, který odhalí požití alkoholu.

Policie nasadila do akce také dron a k dispozici měla i vrtulník. Před odjezdem dávala řidičům možnost preventivně si fouknout do přístroje, který odhalí požití alkoholu. „Prozatím bylo všechno bez větších potíží,” řekla mluvčí policie.

I na okolních pozemcích

Česká televize (ČT) uvedla, že technoparty se rozšířila i na okolní pozemky, jejichž majitelé s užitím pro technoparty nesouhlasili. „Nikdo nám na to nedal stížnost, žádné trestní oznámení na to nemáme. Organizátoři se domluvili s vlastníky, že všechno dají do pořádku,“ uvedla Nováková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Technopárty na louce u obce Hlaváčkova Lhota na Benešovsku

Místní lidé ale až tak optimističtí nejsou. Nájezdem tak velkých davů utrpěly hlavně okolní lesy, které posloužily jako toalety. „To jsem zvědavá, jak uklidí tenhle svinčík po lesích. Kromě toho hluku v noci je asi tohle zamoření okolí to nejhorší,“ postěžovala si jedna z místních obyvatelek.

Reklama

Výběr článků

Načítám