Hlavní obsah

Taxikáři odvolali páteční protest v Praze, sejdou se s Babišem

Praha

Taxikáři v pátek ráno v Čestlicích proti službám typu Uber protestovat nebudou. Přijali pozvání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který je vyzval, aby neblokovali dopravu a přijeli jednat na Úřad vlády ČR. S premiérem se taxikáři sejdou v pátek v 06:00 ve Strakově akademii a avizovaný protest zatím odloží, řekl ve čtvrtek mluvčí Sdružení českých taxikářů (SČT) Lukáš Pelikán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řidiči taxi pokračovali v protestních jízdách centrem Prahy (archivní snímek)

Článek

Taxikáři chtěli protestovat kvůli memorandu, které v pondělí podepsali zástupci vlády a firmy Uber.

„Přijali jsme pozvání pana premiéra, takže páteční protest v Čestlicích-Průhonicích se odkládá. Dál se však teprve uvidí, jestli bude, nebo nebude podle toho, jak zítra dopadnou jednání. V každém případě od pana Babiše máme potvrzený termín a v 06:00 jsme ve Strakovce,” řekl Pelikán. U úřadu vládu neplánují taxikáři žádné manévry. Na jednání přijede pouze několikačlenná delegace, kterou povede předseda SČT Petr Polišenský.

Zástupci vlády v demisi a Uberu podepsali v pondělí memorandum, v němž se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou také muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Firma rovněž slíbila, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a zajistí zavedení elektronické evidence tržeb. Sdružení českých taxikářů však označilo memorandum za paskvil, protože podle něj Uber stále nebude podléhat přísným podmínkám jako taxikáři. Proto Sdružení vyzvalo k dvouhodinovému protestu v Čestlicích, jenž měl začít v pátek ráno v 05:00.

Taxislužby v prvních měsících letošního roku uspořádaly několik protestů proti Uberu a společnosti Taxify. Pomalými jízdami blokovaly centrum Prahy. Naposledy zkomplikovaly provoz v okolí Václavského náměstí 27. března. Důvodem všech protestů bylo, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám