Hlavní obsah

Taxi šmejdů je v centru Prahy stovka

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Kromě evergreenů, jako je Opencard a Blanka, má Praha i jeden daleko starší, který ji poškozuje celosvětově mnohem víc. Taxikáři šmejdi. Je jich zhruba do stovky, stojí většinou v Pařížské, Karlově ulici, okolo Staroměstského a u hlavního nádraží. A kradou, a okrádají.

 
Článek

Stále stejně. Jako před rokem, před pěti lety, jak to dělali jejich otcové, v některých případech i dědové. Vybírají si zmatené cizince a účtují jim násobky běžné ceny. Čechy nevezmou, pokud tedy nejsou řádně pod obraz. Magistrát a Městská policie hl. m. Prahy proti nim nasazuje speciální týmy, kontroly, figuranty. Dohromady 30 lidí. Přesto tam stále jsou.

Do boje proti nim se pustil neohroženě i reportér internetové televize stream.cz Janek Rubeš. V dokumentu Praha vs. Prachy už mu neuvěřitelná drzost této skupiny taxikářů vydala na několik dílů.

Jednou dokonce stála cesta z Pařížské ulice na letiště cizinku dva tisíce korun

A výsledek? Během týdne sledoval s kameramanem 50 jízd taxikářů v centru Prahy. Vždy, když taxikář vysadil své výhradně zahraniční zákazníky na místo, se jich reportér optal na cenu. Devět z deseti jízd skončilo okradeným turistou. Jednou dokonce stála cesta z Pařížské ulice na letiště cizinku dva tisíce korun.

Kontroly magistrátu i strážníků

Speciální taxi tým pražského magistrátu také provádí kontroly – a jejich výsledky? „V roce 2014 bylo provedeno celkem 1346 kontrol, při kterých bylo zjištěno v 59 případech předražení. Největší předražení bylo zhruba ve výši čtyřnásobku oprávněné ceny,“ sdělila Právu mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá s tím, že nasazeno je šest kontrolorů.

Svůj taxi tým má i městská policie. Jejích 24 příslušníků bylo loni o něco úspěšnějších. „Strážníci skupiny Taxi v uplynulém roce 2014 provedli více než 13 tisíc kontrol řidičů taxislužby. Při těchto kontrolách odhalili 2062 případů protiprávních jednání,“ sdělila Právu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Kolikrát šlo o okradení zákazníka, však z údajů patrné není. Nutno také dodat, že tato čísla se týkají všech řidičů taxislužby, kterých je v Praze registrováno téměř 5700.

Prostě stojí

Přes všechny odhodlané radní, pražské primátory a speciální týmy však stále v Praze zůstává stovka taxikářů šmejdů.

„Není, jak je jednoduše poznat. Snad jen podle toho, že stojí. Vždy na rohu Pařížské, v Karlově ulici, u magistrátu, na Václavském náměstí. A od těch ostatních normálních taxikářů je odlišuje to, že opravdu stojí. Zatímco normální řidič udělá za hodinu čtyři jízdy za dvě stě korun, tihle čekají a pak jedou jednou, ale aspoň za tisíc. Parkují tam, kde by normálního Pražáka do dvou minut odtáhli. A strážníci s nimi buď nic nezmohou, anebo, jak se nám podařilo natočit, s nimi ani nic nedělají,“ řekl Právu reportér Janek Rubeš.

Pozdrav a nezájem

V posledním natočeném díle je ze záběrů kamer patrné, jak se s těmito taxikáři šmejdy na rohu Pařížské ulice strážníci-pochůzkáři jen pozdraví a jdou dál.

Dokonce následně řeší v modré zóně zaparkovaného hummera, udělují pokutu a čtyři vozy taxi, stojící na invalidech nebo místech pro TSK, jako by tu nebyly. Přitom jejich kolegové z taxi týmů je odsud vyhánějí pokaždé, když na náměstí zamíří.

K taxi šmejdům se aktuálně vyjádřila i primátorka Prahy.

„Já osobně, stejně jako kontrolní orgány hlavního města jsme si velice dobře této situace vědomi a děláme pro její zlepšení vše, co nám zákony dovolují. Jsem o ní dobře informována i bez zhlédnutí reportáže TV Stream, která navíc ne vždy uvádí situace, které se skutečně odehrály. Na rozdíl od reportérů TV Stream musíme nepoctivé jednání taxikářů dokázat zákonným způsobem,“ napsala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na magistrátní web Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám