Hlavní obsah

Tady byly spartakiády i koncert Rolling Stones. Legendární stadion o víkendu zpřístupní

– praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Místo sokolských sletů, spartakiád, výstav a veletrhů, ale i koncertů hudebních velikánů jako Rolling Stones nebo Pink Floyd. Strahovský stadion patří svou rozlohou mezi největší na světě, ale od 90. let chátrá a není až na výjimky přístupný. O víkendu se nicméně veřejnosti otevře, a to v rámci festivalu neziskové organizace Open House Praha. Na místo, kam se kdysi vměstnalo na koncert až 150 tisíc lidí, se vypravil i štáb Novinek.

Open House Praha zpřístupní veřejnosti Velký Strahovský stadionVideo: Novinky

 
Článek

Stavba stadionu, který měl původně sloužit pro všesokolské slety, byla zahájena v roce 1926 podle projektu Aloise Dryáka. Tehdy tu ale bylo pouze písčité cvičiště a dřevěné tribuny.

Postupně se Strahovský stadion přeměnil v železobetonovou stavbu. Podle návrhu architektů Ferdinanda Balcárka a Karla Koppa byla ve 30. letech vybudována západní tribuna, v roce 1948 pak přibyly tribuny severní a jižní.

Foto: Novinky

Cihelná část stadionu pochází z roku 1938.

Velký strahovský stadion
Celková plocha je 63 000m²
Svou rozlohou patří mezi největší stadiony světa
Ministerstvo kultury v roce 2003 vyhlásilo stadion národní kulturní památkou

Všesokolské slety v roce 1955 nahradila spartakiáda, kvůli které byla v 70. letech vystavena nová východní tribuna, kterou projektoval Zdeňka Kuna.

Po roce 1989 a ukončení spartakiády ztratil stadion na významu, i když se tu ještě uskutečnilo několik výstav a velkých rockových koncertů. Konstrukce, která od této doby není dostatečně udržovaná, chátrá. Hledání nového využití kompikovaly i dispozice, převedším vzdálenost plochy od diváků.

Začátkem nového tisíciletí fotbalový klub AC Sparta Praha za příspěvku hlavního města na stadionu vybudoval sedm fotbalových hřišť, ale k někdejšímu lesku má místo daleko.

Co do budoucnost?

„Obávám se, že aréna již nemůže být déle nevyužitá. Provoz a údržba je tak nákladná, že se to nevyplácí. Bude se muset hledat jiná funkce pro toto území, ale velice bych se přimlouval, aby alespoň jeho část zůstala zachovaná. Nejhezčí je ta cihelná část, která pochází z roku 1938,“ svěřil se Novinkám historik Zdeněk Lukeš.

Stadion je jedním z 80 domů a prostorů, které se o tomto víkendu v rámci festivalu veřejnosti otevřou. Běžně nepřístupné budovy budou otevřené od 10 do 18 hodin.

Nezisková organizace Open House Praha, která festival pořádá, je součástí mezinárodní sítě Open House Worldwide, jejíž cílem je popularizovat architekturu široké veřejnosti. V České republice byla založená v roce 2014. Záštitu nad festivalem převzalo hlavní město Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám