Hlavní obsah

Svoboda znovu zaútočil na Kalouska, prý chce Prahu připravit o miliardu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Bohuslav Svoboda na úterní tiskové konferenci znovu zmínil problematiku rozpočtového určení daní, jehož nová podoba by prý měla hlavní město připravit o 1,1 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) primátorova slova odmítl s tím, že žádný takový návrh neexistuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

"Zástupci ministerstva financí tento záměr prezentovali na jednání pracovní skupiny pro novelu zákona o rozpočtovém určení daní dne 21. února," tvrdí Svoboda

"Byl jsem opakovaně ujišťován přímo ministrem Kalouskem, že - pokud budou v příslušném zákoně provedeny nějaké změny - výši daňových příjmů města to neovlivní. Dokonce jsem byl panem ministrem prostřednictvím médií obviňován, že šířím poplašné zprávy a lži," konstatoval primátor, podle kterého by při přerozdělování daňových výnosů měla tratit i další tři města, konkrétně Brno, Plzeň a Ostrava.

"To, že připravovaná změna zákona o rozpočtovém určení daní pro obce se negativně týká výhradně čtyř největších měst, jejichž vedení je tvořeno koalicí ODS a ČSSD, je také určitě jen náhoda," uvedl primátor.

Změny podle něj plynou z návrhu, který má vyrovnat nynější stav, v němž velké obce dostávají na obyvatele výrazně více peněz než obce malé. Spravedlivější rozdělování mají v programu Starostové, kteří spolupracují s TOP 09.

Hloupost, žádný návrh neexistuje, zlobí se Kalousek

Kalousek tvrzení primátora odmítl. "Pan primátor před časem říkal, že chci Praze sebrat 15 miliard, teď už hovoří jenom o jedné. Respektuji zvláštní zvyk pana primátora vášnivě komentovat návrhy, které neexistují. To neznamená, že mám v úmyslu chovat se stejně hloupě," konstatoval ministr financí.

Oba politici se o novém rozpočtovém určení daní, které by dle Svobody údajně poškodilo i hlavní město, přeli již loni po komunálních volbách. ODS při jednání s vítěznou TOP 09 upozorňovala, že TOP 09 prostřednictvím návrhů svého partnera Starostové a nezávislí chce hlavní město připravit novou podobou rozpočtového určení daní dokonce o 15 miliard.

Kalousek již tehdy existenci návrhu, který by poškodil příjmy hlavního města, odmítl. [celá zpráva]

Změnu zákona o rozpočtovém určení daní má kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve vládním programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám