Hlavní obsah

Svoboda si chce s autory petice o pražské koalici promluvit

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Kandidát ODS na primátora hlavního města Bohuslav Svoboda pozval členy petičního výboru Listopadové výzvy, kterou podpořil i exprezident Václav Havel, k sobě do své pracovny na gynekologii ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, aby si o jejich stížnostech pohovořili. Jednání se měl zúčastnit i kandidát na radního za ČSSD Karel Březina. Aktivisté se ale odmítli právě s nimi sejít.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

„Důvodem je obava, že autoři petice spíše vyjadřují osobní frustrace z politiky než snahu po změně stylu pražské politiky,“ uvedl v neděli v tiskové zprávě Svobodův mluvčí Marek Hanč.

Autoři Listopadové výzvy jednání se Svobodou a Březinou odmítli s tím, že nejsou relevantními partnery k diskuzi. „Oba jsou symboly koalice ODS a ČSSD, které podle průzkumu SANEP nevěří 77,1 procenta Pražanů. Žádný slib, který by nám pánové na schůzce mohli dát, nemůže na tomto faktu nic změnit,“ uvádí jeden z autorů petice Marek Jehlička.

Podle něj by se měl Svoboda vzdát postu primátora a vyzvat zastupitele ODS, aby velkou koalici nepodpořili. Stejně by se pak měli zachovat i zastupitelé soc. dem.

Dialogu se prý aktivisté nevzdávají, chtějí jej ale vést se všemi zastupiteli, a proto žádají Svobodu, aby je nechali v úterý promluvit v plénu.

Petici podpořil i Václav Havel

Svoboda se proti petici ohradil již v průběhu týdne, podle něj mají petenti stejné požadavky, jaké si sám klade za cíl, a jsou obsaženy v koaliční smlouvě. Petentům však především vadí samotné spojení občanských a sociálních demokratů. Vládu ODS totiž provázely skandály, zatímco ČSSD svoji úlohu opozice údajně nesplňovala dostatečně, přičemž její členové pobírali horentní sumy za členství v dozorčích radách městských podniků.

Svoboda velkou koalici obhajuje tím, že je to standardní politické řešení vzešlé z výsledků voleb, jeho oponenti argumentují, že by obě strany zřejmě nedostaly tolik hlasů, kdyby se o velké koalici zmiňovaly v předvolební kampani. Například lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. otevřeně slíbil, že s ODS koalici nesestaví, pražská organizace soc. dem. jej však z jednání odvolala.

Pod petici na serveru Změňpolitiku.cz se podepsalo přes dvacet tisíc lidí, mezi nimi řada osobností z kulturního a vědeckého prostředí, nově s k nim přidal i exprezident Václav Havel, zpěvačka Marta Kubišová, spisovatel Jiří Stránský nebo filosof Jan Sokol. V úterý při ustavující schůzi zastupitelstva bude zřejmě i několik tisíc lidí protestovat proti koalici před magistrátem. Členové petičního výboru předají zastupitelům Listopadovou výzvu, aby pro koalici nehlasovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám