Hlavní obsah

Svoboda: EU by jasně měla vystoupit proti radikálním islamistům

PRAHA

Ministr zahraničí EU Cyril Svoboda se bude snažit, aby Evropská unie vystoupila proti radikálnímu islamismu, který se v posledních dnech projevuje útoky na ambasády evropských zemí v některých muslimských státech. EU se prý zatím k problému staví rozpačitě.

Článek

Se Svobodou souhlasí i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Minulý týden prý v Evropském parlamentu nezaznamenal nic, co by nasvědčovalo, že se EU hodlá problémem zabývat. Podle něj EU v tomto směru jasně selhala.

Radikálové v islámských zemích útočí nejčastěji na dánské ambasády a hrozí i jiným evropských státům.

Spory rozpoutala karikatura proroka Mohameda v evropském tisku. Íránské velvyslanectví požádalo o omluvu i ČR za to, že karikaturu zveřejnily Mf Dnes a Hospodářské noviny. Karikaturu v ČR ale zveřejnila i jiná média.

ČR se omlouvat nebude

Svoboda v neděli v pořadu TV Prima Nedělní partie zopakoval, že ČR se rozhodně nebude omlouvat. "Nebudeme na to nijak reagovat, vláda za to odpovědnost nenese, nemá a nesmí mít takovou moc," řekl v narážce na to, že karikaturu zveřejnily soukromé firmy.

Podle Svobody by se spíš měly omluvit vlády zemí, které nezabránily útokům na ambasády.

Zahradil řekl, že je nelogické, aby média byla trestána za to, že plnila svou informační povinnost. "Není možné psát o nečem, co nikdo neviděl a je zakázáno to publikovat," řekl. Většina deníků karikaturu zveřejnila právě proto, že o ní psala jako o příčině nepokojů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám