Hlavní obsah

Surikaty úplně u vytržení. Zvířatům v zoo se po návštěvnících už stýskalo

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z návštěvy zoologické zahrady se v minulém týdnu vraceli návštěvníci sice zmrzlí, ale se zážitky, jaké dosud neměli. Šelmy, zebry, lední medvědi, vydry, lachtani nebo surikaty předváděli nevídané kousky, jen aby návštěvníky zaujali. Ti jim evidentně chyběli.

Prohlídku královédvorské zoo si nenechaly ujít stovky lidíVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Hned první den nám návštěvníci hlásili, jak úžasně se předváděli psi hyenovití. Honili se, chodili velmi blízko k vyhlídce. To, jak moc jim lidé chyběli, jsme pozorovali i na našich lvech, kteří se během uzavření doslova zamilovali do dělníků rekonstruujících nedaleký most. Lvi se vždy scházeli na pahorku a pozorovali je,“ řekl Právu mluvčí Safari parku Dvůr Králové Michal Šťastný.

V pražské zoo byli vedle dětí udiveni i dospělí. „Chodím sem nějakých dvacet let a ještě jsem neviděla, že by se lachtani tak předváděli,“ řekla Právu jedna ze stovek návštěvnic.

Návštěvníci se nemusejí bát, že se do zoo kvůli omezením nedostanou

Domácí

„Lední medvědi zase pochodovali téměř u skla sem a tam. Surikaty byly úplně u vytržení a mé dcerky tentokrát běhaly od jednoho zvířete k druhému, doslova ječely nadšením a předháněly se, která udělá lepší fotku. Pořídily až neuvěřitelné záběry,“ dodala.

Slonů se podle ní rodina dočkala, i když teploty byly celý týden nepříjemně nízké.

„I v tomto počasí je možné v zahradě sledovat ve venkovních expozicích řadu zvířat a některá přítomnost návštěvníků po tak dlouhé době dokonce láká přijít ještě blíž. Lidem se naskytne pohled, který už za pár týdnů třeba zažít nemusí,“ potvrzuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Otevření Zoo Praha.Video: Novinky

„Pro šelmy, primáty, kopytníky nebo papoušky je to vítané zpestření. Třeba surikaty byly usazené u skla a zvědavě pozorovaly dění kolem sebe. Skoro bych se nebál říct, že jak pozorujeme my lidé zvířata, tak i ona pozorují nás,“ řekl Právu Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava.

V Brně si podle mluvčí Moniky Brindzákové návrat návštěvníků nejvíce užívaly žirafy a medvědice kamčatská. Některé druhy méně společenských zvířat byly po návratu lidí do zahrad přece jen ostražité.

Davy přišly pouze v pondělí

Znovuotevření od minulého pondělí, jež mělo pomoci celkem 200 dnů zavřeným zahradám, ale nemělo podle zjištění Práva zdaleka takový dopad na výši tržeb kvůli nevlídnému počasí. Zatímco první den místy nadšeně hlásily velký zájem, ostatní dny mnohde návštěvnost, a tedy příjem do kas, rapidně poklesla.

„Nejvíce lidí přišlo v pondělí, 2700, kdy bylo ještě teplo, ale hned další dny to byly stovky. I méně. Pokud bych to měla přečíslit na náklady provozu zahrady, krmivo, zaměstnance a tak dále, každý den potřebujeme čtvrt milionu korun. Tedy návštěvnost, jako byla v pondělí. Proto chceme lidem moc poděkovat za adopce, zasílání finančních darů na Donio.cz a příspěvků na potravu pro zvířata,“ vyjádřila vděk mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Prohlídku Safari parku si nenechaly ujít stovky lidí

Domácí

Jednorázovou finanční injekci od státu, jež byla navýšena na 80 milionů korun a jež se rozdělila mezi 29 českých zoologických zahrad, výrazně překonali sami Češi. Ke zvířatům sice nemohli, přesto se jim rozhodli pomoci a poslali jim peníze třeba na oběd.

Foto: Zoo Dvůr Králové – Lukáš Pavlačík

Návrat návštěvníků do zoo přilákal zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám