Hlavní obsah

Sucho nemilosrdně útočí. V Polabí uschlo 111 tisíc borovic

Novinky, Kristýna Léblová, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brandýs nad Labem

Sucho sužuje Českou republiku. Nejvíce se podepisuje na životním prostředí, dlouhodobě způsobuje katastrofální škody na lesích. Nejhorší situace je v Polabí a také na severovýchodní Moravě. Podívejte se na záběry z ptačí perspektivy na les v Brandýse nad Labem.

Sucho nemilosrdně útočí. V Polabí uschlo 111 tisíc borovic. Video: Novinky

 
Článek

„V Polabí na třech tisících hektarech uschlo už asi 111 tisíc borovic,“ řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Odhadnout finanční ztráty podle ní není dnes ještě možné.

Nicméně les viditelně pomalu, ale jistě usychá. „V okolí Brandýsa nad Labem, na Kolínsku a Nymbursku, tedy celkem asi na osmi stech hektarech, už odumřelo nebo odumírá 60 tisíc metrů krychlových borovic. Je to pro srovnání větší plocha než dva tisíce fotbalových hřišť,“ uvedl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček. Jejich chřadnutí následně dokonají hmyzí škůdci.

Sucho trápí také Polabské lesy na východě Čech mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a také na Přeloučsku. Tato oblast patří k mimořádně frekventovaným. Suché stromy ale mohou návštěvníky ohrozit. Kácí se tedy přednostně kolem cest a turistických tras.

Řešením je zalesňování

Podle Jouklové pak odolávají suchu spíše druhově pestré lesy. Řešení tak nevidí v zavlažování, ale v zalesňování ploch různými směsmi dřevin. „Letos plánujeme výsadbu bezmála 52 milionů lesních sazenic na více než osmi tisících hektarech,“ svěřila Jouklová. Zavlažování by bylo podle ní příliš nákladné, neboť se jedná o velmi rozsáhlé plochy.

Kromě Polabí je kritická situace také na severovýchodní Moravě. „Letos se kalamitním regionem stala i Vysočina, Vodňansko, Domažlicko a Znojemsko,“ potvrdila Jouklová.

Vysychání lesů trápí od roku 2015, kdy bylo extrémní sucho, celou střední Evropu. „Důsledky klimatické změny se projevily nejdříve na smrcích, které potřebují dostatek vláhy a jejichž chřadnutí navíc dokonává kůrovec. Dále pak na borovicích, jasanech a dubech,“ dodala Jouklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám