Hlavní obsah

Student strhl volant autobusu a zabránil tragédii

Hrdinsky se zachoval osmnáctiletý Matyáš Diba z Plzně, který zasáhl při úterní nehodě ve Šťáhlavech u Plzně. Když se řidiči autobusu udělalo špatně a vůz se nekontrolovatelně rozjel, strhl řízení a vozidlo zastavilo o zámeckou zeď. „Neberu to jako vůbec nic neobvyklého. Pomohl by přece každý,“ zdůraznil pro Právo student střední školy elektrotechnické.

Foto: archiv Matyáše Diby

Matyáš Diba

Článek

Matyáš nastoupil do autobusu v Borovně, kde má jeho rodina chatu, a sedl si dopředu kousek od šoféra. „Ve Šťáhlavech najednou vydal řidič divný zvuk, začal se klepat, dostal křeč a zapřel se nohou o plyn. Pak ztuhl, přestal vnímat a padl na levé boční okno,“ vyprávěl Plzeňan.

Autobus se tak ze zastávky nekontrolovatelně rozjel. „Skočil jsem okamžitě k šoférovi, snažil jsem se mu sundat nohu z plynu, ale vůbec to nešlo. Nemohl jsem s ním hnout,“ pokračoval.

Vozidlo se nejdříve bočně střetlo s protijedoucím osobním automobilem, kde cestovalo pět lidí včetně ročního miminka. Pak se řítilo na sloup elektrického vedení, do něhož nabouralo.

Nehoda autobusuVideo: Klára Mrázová, Právo

„V tu chvíli jsem se trochu bál. Začali jsme rychle couvat, tak jsem strhl řízení. Narazili jsme do zastávky a zastavili se až o zámeckou zeď,“ popsal středoškolák a skaut, jenž má řidičský průkaz necelý měsíc.

Potom pohotově otevřel přední dveře autobusu. „Vždycky jsem si to chtěl vyzkoušet, teď jsem měl konečně možnost,“ vtipkoval. Devětatřicetiletého řidiče, který dostal zřejmě náhlý epileptický záchvat, se snažil dostat ven. „Sám jsem ho ne­unesl. Ale hned přispěchali tři čtyři cestující a vytáhli jsme ho, pak zavolali záchranku,“ líčil.

Jen lehká zranění

Matyáš se ještě vrátil do autobusu a několika otřeseným pasažérům pomáhal vyjít ven. Jedním z nich byla i Milena Titzeová. „Zachoval se jako profík. Byla jsem z celé události v šoku. Děkuji bohu, že jsme měli takového statečného mladého muže nablízku,“ zhodnotila.

Pohotovou reakci ocenil také mluvčí autobusového dopravce Arriva Jan Holub: „Patří mu opravdové, velké a upřímné díky. Chtěli bychom mu poděkovat ještě osobně.“ Stejně to plánuje i vedení Šťáhlav.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Autobus po nehodě

Na místo dorazili hasiči, policisté i záchranáři. Sanitky do nemocnice nakonec odvezly pět lidí. Naštěstí jen lehká zranění utrpěli dva cestující z autobusu a dva z osobního vozu. „Řidiče se zdravotní indispozicí, ale bez zranění, jsme transportovali na urgentní příjem do Plzně,“ uvedla za záchranku Andrea Divišová.

Matyáš pak odjel evakuačním autobusem. Večer si celou událost znovu v hlavě přehrával. „Přemítal jsem, jestli jsem něco nemohl udělat lépe. Zvlášť když jsem viděl zničenou zastávku. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. Až zase příště pojedu autobusem, pro jistotu řidiče zkontroluji,“ usmál se na rozloučenou student.

Čelní střet autobusu s autem na Plzeňsku. Řidiči bylo zle, pohotově zareagoval mladík, líčí místostarosta

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám