Hlavní obsah

Strom v Praze 1 se zatím kácet nesmí, hnízdí v něm holub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Javor na pražském Smetanově nábřeží, proti jehož kácení protestují opoziční politici a místní obyvatelé, se z rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zatím kácet nesmí. Hnízdí v něm holub a kácení bude možné poté, až hnízdo i s mláďaty opustí. ČTK to sdělil mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Proti kácení stromu před týdnem protestovaly desítky lidí.

Článek

Proti kácení ve čtvrtek na radnici protestovali lidé, tajemník úřadu tvrdí, že ho fyzicky napadli.

Podle informací protestujících se ČIŽP začala případem zabývat tento týden. Bidlo potvrdil, že inspekce dnes radnici doručila rozhodnutí, že strom není možné porazit do doby, než jej opustí hnízdící holub a jeho mláďata. Vedení Prahy 1 minulý týden po protestech a intervenci vedení magistrátu souhlasilo s odkladem kácení do 26. března.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé 12. března 2021 protestovali proti kácení javoru stříbrného na Smetanově nábřeží u Karlových lázní v Praze.

Vzrostlý strom se nachází na zatravněném plácku nedaleko tramvajové zastávky Karlovy lázně, který chce Praha 1 odtěžit, vzniklé prostranství vydláždit a zpřístupnit průchod nábřežní zdi k Vltavě, tzv. čapadlo. Proti záměru se minulý týden zvedl odpor některých obyvatel a opozice Prahy 1 z řad Prahy 1 Sobě, Pirátů a Zelených.

V Českém lese našli vzácného rýhovce pralesního

Věda a školy

Dnes se u stromu konala protestní akce, po které se účastníci vydali na radnici Prahy 1, kde se chtěli setkat se starostou Petrem Hejmou (STAN). Tam se dostali do slovní a posléze i fyzické potyčky s tajemníkem úřadu Františkem Dvořákem, který je z důvodu epidemiologických opatření odmítl vpustit dovnitř. Tajemník se podle mluvčího poté obrátil na policii.

První protestní akci u stromu opozice z Prahy 1 zorganizovala minulý pátek, vedení městské části poté kácení stromu odložilo. Příští týden se k němu má konat veřejné setkání, jednat o otázce má i zastupitelstvo městské části. Hlavním argumentem odpůrců kácení je to, že v centru města by se z klimatických důvodů neměla odstraňovat zeleň obecně a zejména vzrostlé stromy. Hejma dříve uvedl, že na místo javoru bude na novém prostranství vysazen nový vzrostlý strom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám