Hlavní obsah

Středočeský kraj vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů

Kvůli nepříznivé meteorologické situaci vyhlásila ve čtvrtek středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) období déletrvajícího sucha. Na jeho základě platí až do odvolání zákaz rozdělávání otevřeného ohně na volném prostranství, kouření, vypouštění „lampionů štěstí“, používání zábavní pyrotechniky či jízdy parních lokomotiv, které se měly konat o nadcházejícím víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Voda ze zdrojů určených k hašení požárů nesmí být používána  k jiným účelům, vozidla mají rovněž zakázáno vjíždět na polní cesty a nesmějí být zastavována v místech, kde by se podvozek mohl dostat do styku s lehce hořlavými materiály, jako je suchá tráva či listí.

Porušení nařízení, jehož aktivaci doporučili hasiči, lze postihovat jako přestupek či jiný správní delikt.

Za minulý týden spadlo podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v průměru šest milimetrů srážek, což představuje v Čechách 50 procent dlouhodobého normálu, na Moravě a ve Slezsku pak téměř tři čtvrtiny.

Jaro vydrží do konce týdne, od pondělí si dá pauzu

Počasí

Na třetině toků v ČR jsou aktuální průtoky na 25 procentech průměru pro tuto roční dobu. Hladina vody v mělkých vrtech je aktuálně silně podnormální, v nejbližších dnech by navíc měla dál mírně klesat.

Jak upozornil projekt Intersucho, půdě výrazně chybí sněhová pokrývka, která se v nížinách během zimy téměř nevyskytovala. Je to vidět zejména při srovnání s loňským rokem, kdy byla situace co do půdní vlhkosti výrazně příznivější.

Výhled meteorologů ukazuje, že výraznějších srážek bychom se měli dočkat příští týden, kdy se zároveň poměrně citelně ochladí.

Reklama

Výběr článků

Načítám